Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Andrej Grozdanov (foto: spletna stran)
Andrej Grozdanov | (foto: spletna stran)

»Cerkev bi morala upoštevati moč sodobne krščanske glasbe«

Ritem srca | 20.05.2023, 12:00 Rok Mihevc

V čast nam je bilo, da smo v tokratni oddaji Ritem srca gostili izrednega hrvaškega glasbenika in kitarista, ki je svoje življenje predal Bogu ter glasbi. Andrej Jerman je v studiu gostil soimenjaka, Andreja Grozdanovega, ki bo 3. junija nastopil v Puli na večjem slavljenskem dogodku okoli nas.

V Sloveniji vedno posluša nas

Najprej se je zahvalil za povabilo in povedal, da na svoji poti po Sloveniji vedno posluša Radio Ognjišče. »Opravljate veliko in pogumno delo, ko v slovenski eter in prostor prinašate sporočilo upanja in vere. Želim vam s svojimi močmi pomagati pri tem.«

Pri ustvarjanju glasbe mu pomaga tudi diploma iz teologije

Andrej Grozdanov je kmalu opazil, da mu glasba »dobro gre«, še posebej se je navdušil nad cerkveno glasbo. Pri 19. letih se je odločil za študij kitare v Londonu, kjer je sodeloval z glasbenimi skupinami kot so Red Hot Chilly Peppers, Sting, Michael Jackson, George Michael itd. Po vrnitvi na Hrvaško je diplomiral iz teologije, da bi bolje opravljal svoje delo kot krščanski glasbenik, kar počne danes.

V svetovni glasbi se glavni vokalist imenuje frontman, v krščanski glasbi pa worship leader - voditelj slavljenja. On vodi druge pred največjo publiko na svetu, saj, ko mi slavimo, Bog posluša. On posluša in mi pojemu Njemu.

Andrej Grozdanov
Andrej Grozdanov © spletna stran

Tudi slovenski glasbeniki so del njegove poti v glasbi

Na vprašanje, kako se je srečal s sodobno krščansko glasbo, odgovarja, da je prišel v London z idejo, da bi v Cerkev prinesel kar najboljšo glasbo. »Veliko sem bral o bogoslužju v starem templju in še prej v šotoru, kjer je omenjeno na stotine in stotine odlično izurjenih glasbenikov. Na drugi strani pa sem poslušal glasbo v naših cerkvah in ta, vsaj pri nas, ni bila ravno kakovostna.« Grozdanov se je povezal z glasbeniki v regiji, tudi slovenskimi. »Vedno ste imeli odlične vokale, začenši z npr. New Swing Kvartetom, ter mnogimi zbori. Mi pa smo temu dodali instrumentalno podlago. Slovenija je torej od začetka del moje poti v krščanski glasbi.«

Vedno me, še posebej mladi glasbeniki, sprašujejo : pred največ koliko ljudmi si nastopil? Jaz pa jim vedno odgovorim: vsako nedeljo, ko igram na maši, igram pred največjo publiko na svetu.

Cerkev bi morala upoštevati moč sodobne krščanske glasbe

Spomnil je, da sta bili prvi plošči z duhovno glasbo v nekdanji Jugoslaviji od skupine 220 in Žeteoci. To so bili štirje duhovniki iz Zagreba, ki so v ta prostor prinesli ameriške gospel pesmi. »Ampak ljudje so, ko so začeli igrati boljše, odšli k svetovno znanim bendom, v Cerkvi pa je ostala praznina. Vesel sem, da Cerkev sedaj znova pridobiva kvalitetne šolane glasbenike in da se produkcija, zvok in odnos do te glasbe, izboljšujejo. Zgodila se je renesansa v Cerkvi. Medtem, ko so maše slabo obiskane, so koncerti krščanske glasbe polni. In menim, da bi morala Cerkev upoštevati moč sodobne krščanske glasbe in njeno sposobnost, da nagovori mladega človeka, saj ima velik pomen. Velikokrat slišim, da se moramo vrniti k tradicionalni glasbi, vendar pozabljamo, da so bili tudi Bah in Mozart revolucionarji v svojem času in da je to bil takrat povsem nov stil. Lahko rečem »punk tistega časa«.

This is the day!

Andrej Grozdanov je povabil tudi na dogodek v Puli.

3. junija 2023 bodo tamkajšnji amfiteater, ki je simbol rimskega kraljestva in trpljenja, spremenili v Cerkev in tam bo večer slavljenja. Zgrajen je bil v Jezusovem času in nikoli ni bil uporabljen za ta namen, je spomnil Grozdanov.

"Da bi nam pri tem pomagali, smo povabili dve največji imeni krščanske glasbe na svetu, Hilsong UNITED in Matta Maherja. Nastopili bodo tudi izvajalci iz Hrvaške, Slovenije, Italije, Madžarske in Srbije. Skupaj bomo povzdignili glas k Bogu kot eno in mislim, da se bo ta blagoslov širil na vse strani."

Za ogrevanje pa vabljeni na največji slovenski dogodek sodobne krščanske glasbe - Ritem srca 2023. Prav kmalu. Več o tem tukaj.

Ritem srca 2023
Ritem srca 2023

 

Ritem srca
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...