Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Gospa Sveta (foto: Nedelja)
Gospa Sveta | (foto: Nedelja)

To nedeljo bo Slovenski dan pri Gospe Sveti

Slovenci po svetu | 17.05.2023, 13:21 Matjaž Merljak

Pri Gospe Sveti na avstrijskem Koroškem bodo tudi letos slovenske šmarnice. Dogodek so poimenovali kar Slovenski dan. Več nam je povedala Marija Gruškovnjak v imenu Katoliške akcije in Dušnopastirskega urada krške škofije.

Program se bo začel ob 11.00, ko bo slovenska romarska sveta maša. Daroval jo bo salezijanec Jože Andolšek, sveto daritev bo pevsko sooblikoval MePZ Frančišek Borgija Sedej iz Števerjana.

V opoldanskem odmoru bo možen obisk Krnskega gradu z znamenito cerkvijo sv. Petra in Pavla.

Program se bo nadaljeval ob 14.00 s koncertom duhovnih pesmi. Nastopili bodo:  Tamburaši iz Loč in MePZ Frančišek Borgija Sedej iz Števerjana.

Ob 15.00 bodo slovesne slovenske šmarnice, vodil jih bo dekan Stanko Olip.

Na koncu bo agapa s pritrkovalci ter dobrotami z Goriških Brd (družina Jakončič) in z Radiš (družina Hribernig).

Vabilo na spletni strani krške škofije

Gospa Sveta
Gospa Sveta © Wikipedia

Že okoli leta 300 je Gosposvetsko polje preko Ogleja prišlo do prvega stika s krščanstvom. Z naselitvijo Slovanov konec 6. stoletja so se te sledi spet izgubile. Okoli leta 760 je škof Modest za svoj sedež izbral Gospo Sveto in tam postavil Marijino cerkev, ki jo je zamenjala sedanja veličastna poznogotska stolnica, zgrajena med leti 1430 do 1490. Skozi stoletja so tod živeli naši slovenski predniki, ki so se tekom srednjega veka ustalili ob jezikovni meji južno od Celovca.

Po plebiscitu leta 1920 je utihnilo slovensko bogoslužje pri Gospe Sveti. Slovenski oddelek krške škofije od leta 1998 naprej ponovno vabi na vsakoletno majniško romanje k Materi, ki je sprejemala naše prednike že pred več kot 1000 leti.

Slovenci po svetu
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

O avtorju