Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Gospa Sveta (foto: Nedelja)
Gospa Sveta | (foto: Nedelja)

To nedeljo bo Slovenski dan pri Gospe Sveti

Slovenci po svetu | 17.05.2023, 13:21 Matjaž Merljak

Pri Gospe Sveti na avstrijskem Koroškem bodo tudi letos slovenske šmarnice. Dogodek so poimenovali kar Slovenski dan. Več nam je povedala Marija Gruškovnjak v imenu Katoliške akcije in Dušnopastirskega urada krške škofije.

Program se bo začel ob 11.00, ko bo slovenska romarska sveta maša. Daroval jo bo salezijanec Jože Andolšek, sveto daritev bo pevsko sooblikoval MePZ Frančišek Borgija Sedej iz Števerjana.

V opoldanskem odmoru bo možen obisk Krnskega gradu z znamenito cerkvijo sv. Petra in Pavla.

Program se bo nadaljeval ob 14.00 s koncertom duhovnih pesmi. Nastopili bodo:  Tamburaši iz Loč in MePZ Frančišek Borgija Sedej iz Števerjana.

Ob 15.00 bodo slovesne slovenske šmarnice, vodil jih bo dekan Stanko Olip.

Na koncu bo agapa s pritrkovalci ter dobrotami z Goriških Brd (družina Jakončič) in z Radiš (družina Hribernig).

Vabilo na spletni strani krške škofije

Gospa Sveta
Gospa Sveta © Wikipedia

Že okoli leta 300 je Gosposvetsko polje preko Ogleja prišlo do prvega stika s krščanstvom. Z naselitvijo Slovanov konec 6. stoletja so se te sledi spet izgubile. Okoli leta 760 je škof Modest za svoj sedež izbral Gospo Sveto in tam postavil Marijino cerkev, ki jo je zamenjala sedanja veličastna poznogotska stolnica, zgrajena med leti 1430 do 1490. Skozi stoletja so tod živeli naši slovenski predniki, ki so se tekom srednjega veka ustalili ob jezikovni meji južno od Celovca.

Po plebiscitu leta 1920 je utihnilo slovensko bogoslužje pri Gospe Sveti. Slovenski oddelek krške škofije od leta 1998 naprej ponovno vabi na vsakoletno majniško romanje k Materi, ki je sprejemala naše prednike že pred več kot 1000 leti.

Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju