Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Miran Videtič in dr. Peter Gregorčič (foto: Rok Mihevc)
Miran Videtič in dr. Peter Gregorčič | (foto: Rok Mihevc)

Vlada estradnikov in ideologija norosti

Spoznanje več | 04.05.2023, 09:09 Tanja Dominko

Ob nedavnem prazniku dela smo tudi del oddaje Spoznanje več, predsodek manj namenili temu vprašanju. Dr. Peter Gregorčič in Miran Videtič na vlogo delavca v današnjem času gledata drugače, a enako kritična sta do vlade in ministra za delo Luka Mesca. Videtiča motijo »populistične politične stranke, ki delavsko gibanje, praznike in podobno izkoriščajo za nabiranje poceni političnih točk«, medtem ko Gregorčič pravi, da je namen cenenega populizma katerega namen ni izboljšati kakovost delovnega okolja za delavce, »ampak naplahtati volivce, da so oni tisti rešitelji, ki bodo prinesli boljšo prihodnost«.

Klasično politično estradništvo

Kakšen minister je minister za delo? Sogovornika odgovarjata podobno. Miran Videtič pravi, da je Luka Mesec »klasični politični estradnik, nekdo, ki se mu je ta politična funkcija zgodila danes in verjetno se ne bo nikoli več iz preprostega razloga, ker so te ideje, ki jih on predstavlja, resnično preživete. Če so tako veliki socialisti in skrbniki socialne države, zakaj potem ob bolnicah in ob šolah rastejo privatne garažne hiše? To je klasično estradništvo, ki na ramenih malega človeka kuje svoj politični dobiček.« Videtič upa, da bo to prepoznal tudi premier in se stranki zahvalil in jo »na nek način nagnal iz vlade«.

Minister mnogih nasprotij

Dr. Peter Gregorčič se strinja, da je Mesec minister mnogih nasprotij. »Naj dam samo en primer: ko se je prvič začelo omenjati zdravstveno reformo in pomanjkanje družinskih zdravnikov, je zagovarjal ukinitev zasebnega zdravstva, ven pa je prišel podatek, da ima družinskega zdravnika v ena od zasebnih ordinacij. Torej jaz nimam nič proti temu, da imajo nekateri politiki neke ideale ali zasleduje neko ideologijo, vendar bi jih cenil v primeru, da bi to tudi dejansko živeli. ... Strinjal bi se, da gre za estradniškega politika, ki ima izjemno dober nastop, zelo sladke besede, v dejanjih je pa izjemno šibak. Mislim, da tak politik prav veliko dobrega za narod in državo storiti ne more.«

Strinjal bi se, da gre za estradniškega politika, ki ima izjemno dober nastop, zelo sladke besede, v dejanjih je pa izjemno šibak. Mislim, da tak politik prav veliko dobrega za narod in državo storiti ne more.

Premier potrdil, da do zdaj niso ničesar delali

V nadaljevanju sta se dotaknila tudi napovedi premiera, da ne bodo več dajali obljub, pač pa trdo delali. »Pri taki izjavi mene skrbi predvsem naslednje, da si ta vlada kupuje čas. In potem se človek vpraša, zakaj pa rabijo ta čas ne ali so v ozadju neki parcialni osebni interesi? Jaz bi predlagal tej vladi, naj pove, kaj bo delala, potem pa se tega plana drži,« je bil jasen Videtič.

Je pa predsednik vlade s to izjavo tudi potrdil, da do zdaj niso ničesar delali.

Gregorčič pa je dodal, da je Golob pred volitvami obljubljal točno tisto, kar so ljudje želeli slišati. Tudi zdaj nadaljuje s to retoriko. »Ta izjava je bila po mojem globokem prepričanju politično zelo dobro premišljena. Namreč ta vlada se je v zadnjem letu zapletla v mnogo neuresničenih obljub, ki so imele za posledico veliko nezadovoljstvo ne le opozicije, ki je po svoji službeni dolžnosti nezadovoljna, vendar tudi ljudi, ki so jo volili, celo tistega dela medijev, ki jo je neizmerno podpiral. Ta izjava je bila zelo dobro premišljena za to, da se preseka Demoklejev meč, ki je zdaj visel nad vlado. Obljubili ste eno leto, zdaj pa nekaj naredite. In ker so verjetno ali ocenili, po mojem pa celo izmerili, da bi bilo dobro reči, da bodo sedaj delali, so to rekli. Je pa predsednik vlade s to izjavo tudi potrdil, da do zdaj niso ničesar delali.«

Prisluhnite celotni oddaji "Spoznanje več, predsodek manj"

Spoznanje več
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...