Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec
Svetovni dan brez tobaka (foto: Pixabay)
Svetovni dan brez tobaka | (foto: Pixabay)

V Sloveniji zaradi kajenja na dan umre več kot 8 ljudi

Novice | 31.05.2023, 08:37 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Današnji svetovni dan brez tobaka pod geslom Za Slovenijo brez tobaka in nikotina 2040 zaznamuje zaostrovanje zakonodaje, ki prepoveduje arome in aromatične snovi v ogrevanih tobačnih izdelkih. NIJZ opozarja da elektronske cigarete, ki so napačno zaznane kot manj škodljive od klasičnih cigaret, uporablja vse več otrok in mladostnikov.

Specialist javnega zdravja iz NIJZ Maribor Milan Stojanović: »Tobak je potrošniški izdelek, ki je odgovoren za največ nepotrebnih in prezgodnjih smrti. Približno polovica kadilcev umre zaradi posledic kajenja. V povprečju izgubijo približno 10 let življenja. Dolga leta pred smrtjo pa je njihova kakovost življenja na zelo nizki ravni. V Sloveniji vsako leto zaradi bolezni in stanj povezanih s kajenjem umre več kot 300 ljudi, ali več kot 8 na dan.«

V Sloveniji v zadnjih letih beležimo zniževanje odstotka kadilcev tobačnih izdelkov med odraslimi in mladostniki

Pred sprejemom novega zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov v letu 2017 so slovenske raziskave okoli dve desetletji dosledno kazale, da pri nas tobačne izdelke kadi približno vsak peti polnoletni prebivalec. Po uveljavitvi ukrepov novega zakona tobačne izdelke kadi pomembno nižji delež - to je približno vsak četrti. Kljub temu, da se število kadilcev znižuje, pa je zaskrbljujoča predvsem naraščajoča poraba elektronskih cigaret in drugih ogrevanih tobačnih izdelkov, ki so zmotno zaznani kot manj škodljivi, so zapisali pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Na ministrstvu za zdravje so že pripravili zakonsko podlago za prepoved arom in aromatičnih snovi v ogrevanih tobačnih izdelkih. »Zaradi privlačnih arom so elektronske cigarete prijetnejše za uporabo, napačno zaznane kot manj škodljive od klasičnih cigaret ali celo kot neškodljive. Zaščititi želimo zdravje otrok in mladostnikov in vseh drugih uporabnikov, ki vdihavajo škodljive snovi v aerosolu elektronskih cigaret,« je zapisala Vesna Marinko, vodja sektorja za krepitev zdravja in preprečevanje odvisnosti na ministrstvu.

Na ministrstvu predlagajo prepoved prodaje in uvoza ogrevanih tobačnih izdelkov

Uvesti želijo globe za pravne in fizične osebe in uzakoniti odvzem izdelkov, ki bodo predmet prekrška. S predlogom zakona bi prepovedane postale tudi kadilnice. Zaradi še vedno obstoječih kadilnic je Slovenija s strani Svetovne zdravstvene organizacije namreč uvrščena med države z nepopolno zaščito prebivalce pred izpostavljenostjo tobačnemu dimu, kar tudi slabša mednarodno oceno slovenske politike nadzora nad tobakom, so zapisali v NIJZ.

Slovenska vlada je sicer že lani sprejela strategijo za zmanjševanje posledic rabe tobaka z naslovom Za Slovenijo brez tobaka 2022-2030, ki vključuje dolgoročno vizijo, da bo Slovenija v letu 2040 družba brez tobaka.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...