Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Papež Frančišek (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež Frančišek: Sveti Duh je tisti, ki ustvarja harmonijo

Svet | 28.05.2023, 14:19 Tanja Dominko

Na binkoštno nedeljo je papež Frančišek vodil somaševanje v baziliki sv. Petra. Med homilijo spregovoril o delovanju Svetega Duha, ki ga vidimo v treh okoliščinah: v svetu, ki ga je ustvaril, v Cerkvi in v naših srcih.

Duh stvarnik: tako ga Cerkev kliče že stoletja, a vendar se po besedah svetega očeta lahko vprašamo, kaj je delal pri stvarjenju sveta? Pomagal si je z odgovorom cerkvenega očeta sv. Bazilija. »On je tisti, ki v začetku in v vsakem času poskrbi, da stvari prehajajo iz nereda v red, iz razpršenosti v povezanost, iz zmede v harmonijo.«


Danes je v svetu veliko nesloge, veliko razdeljenosti, zlo, ki ga človek lahko stori, se zdi neverjetno, poudari sveti oče. Naš svet napaja duh delitve, hudič, »ki zapeljuje vesoljni svet« in uživa v nasprotovanjih, v krivicah, v obrekovanju. Naši napori za ustvarjanje harmonije ne zadoščajo in zato »Gospod na vrhuncu svoje velike noči, na vrhuncu odrešenja izlije na ustvarjeni svet svojega dobrega Duha, Svetega Duha, ki se zoperstavi duhu, ki ločuje, ker je harmonija, Duha edinosti, ki prinaša mir. Vsak dan ga kličimo nad naš svet, nad naše življenje in nad kakršno koli razdeljenost!
Svetega duha vidimo na delu tudi v Cerkvi, začenši z binkoštnim dnem, nadaljuje papež. Na ta dan se spusti na vsakega apostola, vsi so bili »napolnjeni s Svetim Duhom«. Cerkev se ne začne z natančno razčlenjenim načrtom, ampak z doživljanjem iste Božje ljubezni. To je harmoničen pogled Duha, to je pot, ki nam jo kaže!« ... »In sinoda, ki je v teku, je – in mora biti – pot v skladu z Duhom. Ne parlament, da bi se sklicevali na pravice in potrebe v skladu z agendo sveta, ne priložnost, da bi šli tja, kamor piha veter, ampak priložnost, da smo poslušni delovanju sv. Duha.«

 Vatikanska bazilika sv. Petra
Vatikanska bazilika sv. Petra © Divisione Produzione Fotografica

Ponovno postavimo Svetega Duha v središče Cerkve, sicer naše srce ne bo gorelo od ljubezni do Jezusa, ampak do nas samih, spodbudi sveti oče. Tako se v Cerkvi obnavlja harmonija, ko hodimo skupaj z Duhom v središču. In končno, nadaljuje papež Frančišek pri današnji homiliji na binkoštni praznik, sv. Duh ustvarja harmonijo v naših srcih. Vsak dan kličimo Svetega Duha, vsak dan začnimo z molitvijo k Njemu, bodimo Mu poslušni! In nadaljuje s samoizpraševanjem:

»In danes, na njegov praznik, se vprašajmo: sem poslušen harmoniji Duha? Ali pa zasledujem svoje načrte, svoje ideje, ne da bi se Mu pustil oblikovati, ne da bi dovolil, da me spremeni? Moje življenje vere se pusti podučiti Duhu ali pa je trmasto? Trmasto ob črki, trmasto ob tako imenovanih naukih, ki so samo hladen izraz nekega življenja? Sem prenagljen v sodbah, kažem s prstom in zaloputnem vrata drugim pred nosom, in se imam za žrtev vseh in vsega? Ali pa sprejemam njegovo harmonično ustvarjalno moč, sprejemam »milost celote«, ki jo navdihuje, njegovo odpuščanje, ki daje mir? In s svoje strani odpuščam? Odpuščanje je namreč napravljanje prostora, da pride Sveti Duh. Pospešujem spravo in ustvarjam občestvo ali pa vedno iščem, vtikam nos tam, kjer so težave, da bi obrekoval, ločeval, uničeval. Odpuščam, pospešujem spravo, ustvarjam občestvo? Če je svet razdeljen, če se Cerkev polarizira, če je srce razbito, ne izgubljajmo časa s kritiziranjem drugih in z jezo nad samim seboj, ampak kličimo Duha, ki je sposoben razrešiti te stvari.«
Sveti Duh, Jezusov in Očetov Duh, neizčrpni vir harmonije, izročamo ti svet, posvečamo ti Cerkev in svoja srca, je papež sklenil današnjo homilijo.

O delovanju sv. Duha je sveti oče spregovoril tudi po opoldanski molitvi zbranim na trgu sv. Petra. Dejal je, da ko se znajdemo pred strahovi in zaprtostmi, kličimo Svetega Duha za nas, za Cerkev, za ves svet, da bodo nove binkošti pregnale strahove, ki nas napadajo in poživile ogenj Božje ljubezni.

Svet
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.