Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (foto: Anže Malovrh/STA)
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). | (foto: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Novice | 27.05.2023, 22:09 Jure Sešek Slovenska tiskovna agencija

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v zadnjem delu "peklensko napetega" klanca, skoraj brezskrbno strmeli v njegovo supermoč. A kralj zapletov se je tudi tokrat izkazal. Najprej z mirnostjo ob tehnični okvari, navijači in moštvom, ki so se v skrbeh prijeli za glavo, nato pa z neverjetnim sklepom in zmago v zavetju svetišča, ki Slovencem že stoletja ogromno pomeni.

Bravo @rogla!

 "Neverjetno," je dejal zmagovalec letošnje Dirke po Italiji. "To so trenutki, za katere živim, trenutki, ki so nepozabni. Vse je del življenja, navdušen sem nad navijači, ki so nas prišli vzpodbujati." Na vprašanje, kaj pričakuje jutri v Rimu, je dejal: "Pozorni bomo morali biti. Ni konca, dokler ni končano."

 


Neverjeten je bil tudi pogled na množico slovenskih navijačev in na nasmejanega, a utrujenega junaka, ki piše zgodovino. Primož, ponosni smo nate, veseli tvoje zmage in hvaležni Mariji na Višarjah, da pod svoj plašč tako ljubeče sprejema tudi Slovence. Tako zvesto, tako srčno. Verjamemo, da je danes bdela tudi nad tabo.

Kaj temu fantu daje mirnost v tako težkih trenutkih?

Roglič je pred etapo zaostajal 26 sekund, na brutalno težki progi pa je pred velikim številom slovenskih navijačev doživljal pravo dramo. Potem ko je bil najhitrejši na vseh vmesnih časih in ko je bilo že videti, da bo "zlomil" Thomasa, se mu je okoli 2 km pred ciljem snela veriga. Izgubil je vsaj 10 sekund, kazalo je, da od zmage ne bo nič.A težave so mu vlile dodatnih moči in motiva. V zaključku vzpona je bil močnejši od Thomasa, ki se je moral zadovoljiti z drugim mesto. Še dve sekundi več Britanca je na tretjem mestu zaostal Portugalec Joao Almeida. Isti vrstni red, kot je bil v kronometru, je dan pred koncem dirke tudi v skupnem seštevku.

"To je nekaj neverjetnega. Ne govorim o zmagi, ampak o tem, kar smo doživeli tu, o ljudeh, ki so prišli navijat ... Imel sem veliko moči v nogah, ampak tudi pomoč ljudi, ki so mi vlili dodatno moč," je dejal 33-letni Kisovčan v prvi izjavi za Eurosport.


Hvaležni smo za dni, ko je veselje in ponos biti Slovenec. Zdi se, da je šport tisti, ki najpogosteje poskrbi za to. Današnje podobe s Svetih Višarij so slovensko trobojnico z grbom Triglava ponesle širom po svetu.


Prav veliko se po zmagi ni obremenjeval s tehničnimi težavami, ki so mu skoraj odnesle zmago. "Snela se mi je veriga ... takšne stvari se dogajajo," je mirno dodal za Eurosport.

Roglič, ki je zabeležil 73. zmago v karieri in četrto na Giru, vse je dosegel v vožnji na čas, bo očitno postal prvi Slovenec z zmago v skupnem seštevku Gira. V zadnji, ravninski etapi s ciljem v Rimu ga lahko zaustavi le še padec in poškodba.

Novice
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...