Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
RTV Slovenija. (foto: STA)
RTV Slovenija. | (foto: STA)

Štuhec o odpravi zadržanja novele zakona o RTVS: »Čisto nič ne jokam!«

Novice | 27.05.2023, 08:48 Petra Stopar

Ustavno sodišče je tudi uradno objavilo sklep o razveljavitvi zadržanja novele zakona o RTV Slovenija. Iz njega med drugim izhaja, da se novi svet tega zavoda skladno z novelo konstituira najpozneje v sedmih dneh po objavi tega sklepa v uradnem listu. V tem roku vršilec dolžnosti generalnega direktorja oziroma oseba, ki ga nadomešča, skliče prvo sejo novega sveta.

Za umik zadržanja novele so glasovali štirje sodniki: Matej Accetto, Rajko Knez, Katja Šugman Stubbs in Špelca Mežnar.

Proti je glasoval Rok Svetlič, ki je napovedal odklonilno ločeno mnenje. Marko Šorli in Klemen Jaklič naj po poročanju medijev ne bi glasovala, Rok Čeferin in Neža Kogovšek Šalamon pa sta bila v odločanju o tej zadevi izločena.

Ustavno sodišče mora sicer na pobudo vlagateljev s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta zavoda RTV Slovenija Petrom Gregorčičem odločiti še o oceni ustavnosti novele.

Asta Vrečko: Zdaj se bodo uredili delovni pogoji za neodvisno delo novinarjev

Že kmalu po objavi neuradnih informacij o odpravi zadržanja novele je novico pozdravilo vodstvo stavkovnega odbora in pogajalske skupine novinarskih sindikatov RTV Slovenija. Odločitev po navedbah stavkajočih pomeni, da je ustavno sodišče prepoznalo pomen javne RTVS za uveljavljanje pravice javnosti do obveščenosti in svobode govora zaposlenih ter za demokracijo.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko.
Ministrica za kulturo Asta Vrečko. © STA / Nace Hočevar

Umik začasnega zadržanja po njihovem mnenju pomeni tudi začetek depolitizacije javnega servisa in uveljavitev volje državljank in državljanov, izražene na novembrskem referendumu, so dodali v stavkovnem odboru.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko pa je dejala: »Kot veste, smo naš zakon predlagali lani junija in je potem bil julija potrjen v Državnem zboru. Nato pa je na referendumu večina potrdila zakon in spremembe, ki jih ta zakon uvaja - umik strankarske politike iz vodenja in upravljanja RTV Slovenija.« Vrečkova pričakuje, da se bodo zdaj uredili delovni pogoji za neodvisno delo novinarjev in urednikov za avtonomijo javnega medija.

Štuhec: »Čisto nič ne jokam!«

V odzivu na odločitev sodišča je član programskega sveta Ivan Štuhec izrazil prepričanje, da se bo pravno preigravanje zagotovo nadaljevalo, tudi zato, ker se določeni ustavni sodniki z umikom zadržanja novele ne strinjajo. To stran je treba po njegovem prepustiti pravnim strokovnjakom.

Dr. Ivan Štuhec
Dr. Ivan Štuhec © STA

»Kot programski svetnik se osebno čisto nič ne jokam, če mi ni treba več hoditi na te seje, zato, ker to, čemur sem bil priča v tem zadnjem obdobju, to ni ničemur podobno. Če bodo zdaj dobili pač prevlado nad nacionalnim medijem tisti, ki so se zato ves čas borili in nagajali sedanjemu vodstvu in tako naprej, kar naj dobijo...«

Štuhec meni, da se s tem gledanost ne bo dvignila, ampak bo še bolj padla: »Če bo televizija postala trobilo Svobode in pa sedanje vladne koalicije, potem pa mislim, da je res zadnji čas, da nehamo plačevat obvezni davek za to televizijo ... Tisti, ki jo imajo, pa si naj jo tudi sami plačujejo in sami vzdržujejo, ki jo bodo tako v taki absolutistični obliki, kot si jo želijo, tudi prevzeli.«

»To je moje stališče, kar se tiče te politično-idejne plati, pravna zgodba pa bo sigurno šla naprej, sem trdno prepričan, in da bo šla tudi na evropsko sodišče. In če sodniki, ki so ustavni sodniki, ki so sedaj odločali o stvari, če niso odločali po pravnih kriterijih, ampak po političnih, potem so si seveda s tem tudi svojo prihodnost kot pravniki v evropskem kontekstu po mojem za vselej zapečatili. Zato, ker tisti, ki še v Evropi kaj dajo na pravno doktrino, takih ljudi pač tam ne bodo gledali.«

Grah Whatmough spoštuje ustavno odločitev

V. d. generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija Andrej Grah Whatmough je v odzivu zapisal, da spoštuje ustavno odločitev. V skladu z njo bo v predpisanem roku sklical prvo sejo novega sveta, so sporočili iz RTVS.

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough.
Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough. © STA

Novice
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...