Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Rdeči alarm za vzod države (foto: ARSO)
Rdeči alarm za vzod države | (foto: ARSO)

Arso je izdal rdeči alarm

Novice | 16.05.2023, 10:51 Alen Salihović

Agencija Republike Slovenije za okolje je zaradi močnega deževja za vzhod in severovzhod države izdala rdeči alarm. »Najmočnejše padavine pričakujemo v jugovzhodni Sloveniji danes dopoldne in sredi dneva, v severovzhodni pa danes popoldne in zvečer. V manj kot 24 urah bo na teh območjih padlo od 30 do 60, krajevno pa lahko tudi okoli 80 l dežja na kvadratni meter. Ob tem bodo vodotoki močno narasli,« so zapisali na spletni strani agencije. Narasle bodo reke, večja bo spet nevarnost zemeljskih plazov.

Na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja. Zaradi burje in napovedanega deževja je Agencija RS za okolje (Arso) za danes izdala oranžno vremensko opozorilo, da bi prebivalce pozvala k previdnosti in spremljanju dogajanja.

Ob napovedanih obilnih padavinah ter zaradi velike že predhodne vodnatosti rek in namočenosti tal, bodo danes reke v vzhodni polovici države močno narasle, opozarja Arso. Najbolj bodo narasle reke s povirji v Slovenskih goricah, na Pohorju in v porečju Krke. Reke Krka, Pesnica in Ščavnica lahko poplavijo tudi v večjem obsegu.

Potem ko so se zaradi minulega vremenskega dogajanja z več, večinoma manjšimi zemeljskimi plazovi, zadnje dni že spopadali predvsem v vzhodnem delu države, pa Geološki zavod Slovenije vnovič opozarja, da bo danes spet povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v vzhodnem delu Slovenije.

Novice
Duhovniki - slika je simbolična (photo: Rok Mihevc) Duhovniki - slika je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Izčrpan duhovnik ne more voditi ljudi

Vatikanu je nedavno potekal simpozij o trajni formaciji duhovnikov. Udeležilo se ga je tudi nekaj slovenskih duhovnikov, med njimi Martin Zlobko.

Magdalena Gornik (photo: Petra Stopar) Magdalena Gornik (photo: Petra Stopar)

Bog na Magdalenino posredovanje uslišuje

Župnijsko cerkev v Sodražici so sinoči napolnili romarji iz domače dekanije in od drugod, ki so se zbrali pri sveti maši ob 128. obletnici smrti Božje služabnice Magdalene Gornik. Pred dobrima ...

Škofje na srečanju v Novem mestu (photo: Škofija Novo mesto) Škofje na srečanju v Novem mestu (photo: Škofija Novo mesto)

Predstavniki treh cerkva na srečanju v Novem mestu

Predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Saje je včeraj ob nedavni 31. obletnici ustanovitve SŠK sprejel evangeličanskega škofa Leona Novaka, superintendenta Binkoštne ...