Damijana MedvedDamijana Medved
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež Frančišek (foto: Simone Risoluti/Dicastero per la Comunicazione)
Papež Frančišek | (foto: Simone Risoluti/Dicastero per la Comunicazione)

Papež Frančišek: Sveti Duh je tolažnik in zagovornik

Svet | 14.05.2023, 16:36 Andrej Šinko

Na šesto velikonočno nedeljo je Sveti oče v opoldanskem nagovoru spregovoril o Svetem Duhu, ki ga Jezus dojema kot tolažnika in zagovornika, saj nas nikoli ne pusti samih. Pojasnil je, da nam je vedno blizu kot odvetnik, ki vedno stoji za obtožencem in mu svetuje, kako odgovoriti tistemu, ki ga obtožuje. V tej vlogi je po papeževih besedah vedno hudič, ki nas potisne v grehe, hotenje po njih.

»Sveti Duh hoče ostati z nami, ni zgolj mimoidoči gost, ki pride na vljudnostni obisk. Je življenjski spremljevalec, stabilna prisotnost. Želi bivati pri nas, je potrpežljiv in ostane z nami tudi, ko pademo. Ostaja, ker nas resnično ljubi, ne pretvarja se, da nas ima rad, da bi nas pustil, ko postanejo stvari težke. Nasprotno! Če se znajdemo v trenutku preizkušnje, nas Sveti Duh potolaži, pripelje Božje odpuščanje in moč,« je pojasnil Sveti oče.

Ko na pokaže naše napake in nas popravi, naredi to nežno. V njegovem glasu, ki govori srcu, je po papeževih besedah vedno prisotna nežnost in toplina ljubezni. Sveti Duh nam predlaga način, kako odgovoriti na preizkušnje. Papež je dejal, da nas spominja evangeljskih besed in tako omogoči, da se upremo hudiču, z Gospodovimi besedami.

Sveti oče pojasni še, da nas Sveti Duh opominja, da je Jezus vedno govoril o Očetu, ki je v nebesih, in nam tako omogočil, da smo ga spoznali oziroma nam je bila razodeta njegova ljubezen. Če se obračamo k Svetemu Duhu, se učimo sprejemati in spominjamo pa se tudi najbolj pomembne resničnosti v življenju, Boga.

Papež pozval k miru

Papež Frančišek je po opoldanski molitvi spomnil na srečanje Caritas internationalis, na katerem približno 400 udeležencev z vsega sveta v Rimu govori o prihodnjem sodelovanju na področju nudenja pomoči najrevnejšim in prizadetim zaradi konfliktov, podnebnih sprememb ali drugih okoliščin. Novi predsednik organizacije je za štiri leta postal nadškof iz Tokia Tarcisio Isao Kikuchi.

Porušena Gaza
Porušena Gaza © Splet


Spregovoril pa je tudi o vojaških konfliktih in pred zbrano množico na Trgu sv. Petra pozval k premirju med Palestinci in Izraelci. Strani sta dosegli dogovor o prekinitvi ognja, ki je začel veljati včeraj ob 22. uri, a sta ga obe strani takoj kršili.

»V zadnjih dneh smo bili ponovno priča oboroženim spopadom med Izraelci in Palestinci, v katerih so izgubili življenja nedolžni ljudje, tudi ženske in otroci. Upam, da se bo pravkar sklenjeno premirje ustalilo, da bo orožje utihnilo, saj z orožjem ne bo nikoli dosežena varnost in stabilnost, ampak nasprotno, še naprej bo uničeno tudi vsako upanje na mir,« je še dejal Sveti oče.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Teme, Novice
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...