Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Pohod s transparenti po Mariboru (foto: Petra Burnik )
Pohod s transparenti po Mariboru | (foto: Petra Burnik )

Prvi Pohod za življenje tudi v Mariboru

Slovenija | 13.05.2023, 12:39 Andrej Šinko

V Mariboru so dopoldne pripravili prvi Pohod za življenje, ki je potekal pod geslom Življenje je zakon. Po navedbah organizatorjev se je zbralo več sto udeležencev, ki so prisluhnil pričevanjem in s pohodom po mariborskih ulicah sporočili, da je življenje največji dar.

Zbrani na mariborskem Pohodu za življenje, ki sicer poteka v več kot 50 državah, pri nas je do zdaj potekal zgolj v Ljubljani, so opozorili na pomen življenja in da posameznik nima pravice tega drugemu vzeti. »Pohod za življenje je trenutek, ko lahko zaradi tega, ker se nas veliko zbere, damo glasno sporočilo širši javnosti o vrednosti vsakega človeškega življenja od spočetja do naravne smrti, zlasti v času, ko se tudi evtanazija vsiljuje. Mislim, da je spet čas, da stopimo skupaj in smo glas za življenje. Za vse male otročke in za ostarele ter bolne,« je dejala predstavnica pobude Pohod za življenje Urša Cankar Soares.

Nagovori, pričevanja in glasbeni program
Nagovori, pričevanja in glasbeni program © Petra Burnik


Zbrani so se na glavnem mariborskem trgu družili ob glasbenem in otroškem programu ter se s transparenti, ki so nosili sporočila v podporo življenju, odpravili po mariborskih ulicah. Prisluhnili so tudi pričevanjem o stiskah, ki so jih doživljale družine, zlasti mame, ob izgubi še nerojenih otrok.



»Vsi udeleženci želimo javno pokazati, da se zavzemamo za življenje in najbolj nemočne ter ranljive med nami. To so nerojeni otroci in njihove mame ter očetje v stiski. Zato želimo pokazati, da je življenje zakon,« je dejal organizator mariborskega pohoda Marij Markovič in dodal, da želijo z letošnjim geslom pogled usmeriti v to, da brez življenja ni ničesar drugega in da samo življenje lahko podarimo otroku. »Ker če ima življenje, lahko ima vse.«

Program na osrednjem trgu
Program na osrednjem trgu © Petra Burnik


Kljub napovedanemu dežju in kislemu vremenu se je zbralo precej ljudi. »Mariborčani so nas veselo sprejeli in so prišli na pohod. Zelo lepo vzdušje, še dež nam je prizanesel. Lepo nam je in smo veseli, da smo tukaj,« je še dejala Cankar Soares.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.