Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Protest kmetov (foto: Rok Mihevc)
Protest kmetov | (foto: Rok Mihevc)

Janković želi po hitrem postopku omejiti prihod traktoristov v prestolnico

Slovenija | 12.05.2023, 17:18 Rok Mihevc

Po zadnjem protestu kmetov, ki je s številno udeležbo kmetov in traktorjev presenetil slovensko javnost, se, kot kaže, na morebitnega novega pripravlja tudi ljubljanski župan Zoran Janković oz. ljubljanski mestni svet.

Valjar Svobode

Kot je v današnji razpravi na izredni seji Državnega zbora o položaju slovenskega kmeta opozoril poslanec NSi Aleksander Reberšek, je namreč 29. maja 2023 sklican mestni občinski svet, kjer bodo po hitrem postopku sprejeli odlok, ki predvideva kazen 160€ za prihod s traktorjem v mesto Ljubljana brez dovolilnice. »To pa je, ko pride valjar Svobode in ta valjar tepta človekove pravice, tepta po slovenskem kmetu. Če nas bodo omejili glede traktorjev, bomo pa prišli s konji, peš, tudi s kolesi, če bo potrebno in se postavili za pravice slovenskega kmeta, ki jih vi v tej vladi teptate,« je dejal Reberšek v razpravi.

160€ kazni za traktoriste brez dovolilnice

Vsebino dnevnega reda smo preverili tudi mi in kot kaže, to drži, saj je zapisano:

»V zadnjem času se v ožjem mestnem središču Ljubljane pojavljajo protesti, katerih udeleženci vozijo tudi traktorje. Glede na to, da Mestno redarstvo pri napovedanih protestih aktivno sodeluje s Policijsko upravo Ljubljana in s Policijsko postajo Ljubljana Center, je pri izvajanju nadzora prometa in ustavljanja vozil na občinskih cestah v času protestov naletelo na težavo, da za traktorje in ostala vozila (to so tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone, delovni stroji, delovna vozila) ni predpisane kazenske sankcije za primere vožnje teh vozil na območju cone 1 brez dovolilnice pristojnega organa. Zaradi navedenega se odlok dopolnjuje z določitvijo globe v višini 160 eurov za prekršek za posameznika, ki vozi tovorno vozilo, katerega največja dovoljena masa presega 3,5 tone, ter delovne stroje, delovna vozila in traktorje, v kolikor nima pridobljene dovolilnice za prevoz območja cone 1.«Več pa tukaj.

Slovenija
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...