Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež med svojim nagovorom in ob njem predsednica italijanske vlade Giorgia Meloni (foto: Posnetek zaslona)
Papež med svojim nagovorom in ob njem predsednica italijanske vlade Giorgia Meloni | (foto: Posnetek zaslona)

Papež: Moral sem jo pograjati ...

Novice | 12.05.2023, 10:33 Marjana Debevec

V Rimu so danes pripravili konferenco različnih strokovnjakov in politikov, ki iščejo odgovor na vprašanje, kako prispevati k večji rodnosti v Italiji in po vsej Evropi. Premierka Giorgia Meloni je v uvodnem nagovoru pozvala k družbenim spremembam, ki bodo spodbujale družinsko življenje. Papež pa je govoril o tem, kako sebične želje ubijajo rodnost in vodijo v žalost.

Papež Frančišek je v svojem nagovoru opozoril, da je prihodnost človeštva negotova. Spomnil je na pandemijo, vojne, pomanjkanje, vedno večje neenakosti med ljudmi. Veliko preveč se govori o pravicah posameznika in premalo o pravicah družine. Opozoril je na pravice žensk, ki so sužnje sodobnega dela, kar ogroža njihovo vlogo materinstva. Krize pa po njegovem nikoli ne moremo premagati sami, ampak le skupaj. Obenem je po njegovem treba spremeniti tudi miselnost: družina ni del problema, ampak je del njegove rešitve.

Papež Frančišek in Giorgia Meloni na konferenci
Papež Frančišek in Giorgia Meloni na konferenci © Vatican News

Brez rodnosti se izrodimo v žalost

»Ne smemo sprejeti tega, da naša družba ne bi bila več rodovitna ter bi se tako izrodila v žalost. Ko ni rodnosti, se namreč pojavi žalost. To je grda, grda, siva bolezen. Ne moremo le pasivno opazovati, kako mnogi mladi svoja hrepenenja po družinskem življenju nadomestijo z zasebnimi in povprečnimi nadomestki: zaslužiti denar, ustvariti kariero, potovati, ljubosumno čuvati svoj prosti čas.

Vse te stvari so dobre, če so del večjega načrta rodnosti, ki okrog sebe in za nami seje življenje. Če pa jim ostanejo le individualne želje, ovenejo v sebičnosti, ki jih vodi v notranjo žalost. Takšno je stanje družbe brez rodnosti.«

Vprašanje rodnosti je po papeževih besedah povezano z upanjem, ki raste, ko dajemo smisel svojemu lastnemu življenju in življenju drugih. Upanje izboljšuje prihodnost in nas nikoli ne razočara, je na konferenci o stanju rodnosti še dejal sveti oče.

Papež blagoslavlja nerojenega otroka
Papež blagoslavlja nerojenega otroka © Vatican News

Nisem se mogel zadržati

Na začetku svojega nagovora pa je povedal, da se mu je med pozdravi ljudi med splošno avdienco približala neka petdesetletna gospa. V rokah je držala košaro in ga prosila, naj blagoslovi njenega otroka. Ko je sveti oče pogledal v košaro, je zagledal kužka. "Nisem se mogel zadržati, moral sem jo okarati," je dejal. "Rekel sem ji: "Gospa, mnogi otroci so lačni, vi pa s kužkom."

Novice
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...