Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Turški predsednik Erdogan (foto: Daniel Novakovič / STA )
Turški predsednik Erdogan | (foto: Daniel Novakovič / STA )

Ekonomsko obupan Erdogan

Svet | 13.05.2023, 14:49 Andrej Šinko

Na predčasnih predsedniških in parlamentarnih volitvah v Turčiji, ki bodo potekale v nedeljo, bo lahko glasovalo 64 milijonov volilnih upravičencev. Javnomnenjske poizvedbe nakazujejo na tesen izid, glavni izzivalec aktualnega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana pa je kandidat združene opozicije Kemal Kilicdaroglu, ki bi glede na nekatere napovedi lahko prevzel predsedniški položaj.

Faris Kočan: Ekonomsko obupan Erdogan

Velik del turške družbe ni zadovoljen z gospodarskimi razmerami, številni so kritični tudi do poteka obnove po uničujočem potresu na severovzhodu države. »Največji izziv za Erdogana v tem trenutku je zagotovo ta humanitarna kriza, na katero so se turške oblasti odzivale relativno pozno, pa tudi relativno slabo. Kar je posledica tega, da si je Erdogan v zadnjih dvajsetih letih uzurpiral vse družbene podsisteme v Turčiji, vključno z nevladnimi organizacijami,« pravi Faris Kočan s Fakultete za družbene vede.

Turška lira je zaradi izjemno visoke inflacije vse manj vredna, država se zadolžuje po visokih obrestnih merah, slab gospodarski položaj pa najbolj občutijo ljudje, ki živijo vse težje. »Tudi zaradi tega Erdogan zdaj na nek način spušča žogico v regionalnem smislu in se skuša povezovati oz. ponovno vpeti v regijo, kjer je bil v zadnjih dveh letih izoliran. Vidimo, da se pogovarja z Izraelom in Saudovo Arabijo, kar na nek način kaže, kako zelo ekonomsko obupan je,« pravi sogovornik in dodaja, da je to nujno za gospodarske rezultate, ki naj bi jih Turčija dosegala kot pomemben regionalni igralec.

Faris Kočan
Faris Kočan © homopolitikus.si

Kako se bodo politične sile razporedile v parlamentu?

Združeni kandidat opozicije in najresnejši tekmec aktualnega predsednika, Kilicdaroglu, stavi zlasti na mobilizacijo Kurdov, računa pa tudi na več glasov turške diaspore. Če bi mu uspelo premagati Erdogana na predsedniških volitvah, pa bodo razmere bistveno bolj zapletene v parlamentu, kjer bo zelo verjetno vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj ohranila moč.

»Erdogan je morda zdaj za nekatere preteklost, ko govorimo o neki osebnosti z vidika predsednika države, njegova stranka pa daleč od tega, da bi bila preteklost in bo najverjetneje ostala največja stranka, od katere bodo druge sile odvisne v parlamentu,« pravi Kočan.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...