Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Ker smo ljudje (foto: CI Prebudimo Slovenijo)
Ker smo ljudje | (foto: CI Prebudimo Slovenijo)

Slovesnost ob narodnem dnevu spomina na žrtve komunističnega nasilja

Novice | 10.05.2023, 11:19 Alen Salihović

Slovenija obhaja 17. maja narodni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Na predvečer tega dne vabijo Civilna iniciativa Prebudimo Slovenijo, Vseposvojitev, Nova Slovenska zaveza in Združeni ob lipi sprave na spominsko slovesnost, ki bo v torek, 16. maja 2023 ob 21. uri na Trgu republike v Ljubljani. V kulturen programu bodo sodelovali misijonar Pedro Opeka ter umetniki Marko Fink, Pavle Ravnohrib, Ana Dežman in Drago Arko.

»Vabimo vse, ki v srcu dobro mislijo, na Trg republike, v središče slovenske države, kjer se bomo združili v misli in spominu, kaj se nam je kot narodu in kot posameznikom zgodilo v prejšnjem stoletju, ko je naša dežela postala žrtev demonov treh totalitarizmov. Med vojno in revolucijo smo izgubili skoraj 7 odstotkov prebivalstva, v naslednjih letih pa nas je zaznamovala še 45-letna komunistična diktatura,« so zapisali v vabilu na slovesnost.

V večeru pred dnevom spomina se bodo spomnili žrtev komunizma, ki so bile dolgo zamolčane in so večinoma še danes nepokopane. »Na simbolnem kraju, v središču slovenske države bi jih radi vrnili v spomin narodovega občestva. Ob tem vzklikamo za Antigono: »Ne da sovražim – da ljubim sem na svetu!,« so poudarili.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.