Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Zbrani v Rovtah (foto: www.sds.si)
Zbrani v Rovtah | (foto: www.sds.si)

Odkritje spominske plošče v Rovtah

Novice | 10.05.2023, 10:43 Alen Salihović

V Rovtah so odkrili spominsko ploščo v spomin na hrambo orožja Teritorialne obrambe med osamosvojitveno vojno. Dogodek je potekal v organizaciji Občinskega odbora Združenja vrednot slovenske osamosvojitve Logatec. Udeležil se ga je tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je v svojem nagovoru poudaril pomembnost shranjevanja orožja pri osamosvojitvi Slovenije. Ploščo je blagoslovil duhovnik Janez Petrič.

Janez Janša je v svojem govoru omenil hrabrost tistih, ki so sprejeli odločitev o shranjevanju orožja, saj to ni bilo nevarno samo zanje, ampak tudi za njihove družine. Govoril je o izzivih, s katerimi smo se soočali v boju za neodvisnost, vključno z nasprotovanjem določenih posameznikov do osamosvojitve. Ob tem je spomnil na žrtve, ki so bile potrebne za dosego slovenske neodvisnosti. Izrazil je tudi upanje, da bi bila Zdravljica v celoti obnovljena kot slovenska himna.

Plošča
Plošča © www.sds.si

Leta 1990 je bil namreč sprejet zakon, ki je razglasil Zdravljico za slovensko himno v celoti. Dve leti pozneje pa je bil sprejet nov zakon, ki je določil, da je slovenska himna postala le sedma kitica pesmi. Po njegovem mnenju ta sprememba pomeni način brisanja slovenske nacionalne identitete v prid bolj internacionalističnega stališča. Ob koncu je omenil enotnost in pogum slovenskega naroda med plebiscitom in poznejšo vojno za neodvisnost ter izrazil hvaležnost vsem, ki so se borili za svobodo Slovenije.

Novice
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...