Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Dr. Marko Pavliha (foto: osebni arhiv)
Dr. Marko Pavliha | (foto: osebni arhiv)

Častni doktorat za Marka Pavliho

Slovenija | 09.05.2023, 16:19 Rok Mihevc

Inštitut za mednarodno pomorsko pravo je pravniku dr. Marku Pavlihi podelil častni doktorat (Doctor of International Maritime Law Honoris Causa).

Krepitev ugleda inštituta

Prislužil si ga je za njegov dolgoletni prispevek k vsestranskemu razvoju in unifikaciji mednarodnega pomorskega prava in h krepitvi ugleda inštituta v vlogi gostujočega predavatelja, zunanjega ocenjevalca, mentorja, člana Akademskega odbora, člana Sveta guvernerjev in priznanega avtorja odmevnih knjig in drugih publikacij.

Priznanje tudi za številne druge

Kot je za naš radio dejal Pavliha, te visoke časti ne doživlja kot osebni dosežek, »marveč tudi kot priznanje, ki si ga zaslužijo Fakulteta za pomorstvo in promet, Pravna fakulteta, Univerza v Ljubljani, McGill, Pravna fakulteta Split, Društvo za pomorsko pravo Slovenije, Zveza društev pravnikov Slovenije, GV Založba in nenazadnje Republika Slovenija kot pomorska in pravna država«. Svečana podelitev bo 30. junija na Malti.

Priznana akdamenska institucija

Inštitut za mednarodno pomorsko pravo je svetovno priznana podiplomska akademska institucija in ena vodilnih na tem področju. Ustanovljen je bil leta 1988 na podlagi sporazuma med Mednarodno pomorsko organizacijo kot specializirano agencijo OZN in Vlado Republike Malte, kjer ima tudi sedež, z namenom, da usposablja vrhunske strokovnjake na področju prava morja, pomorskega prava, varstva morskega okolja in celostnega upravljanja z oceani.

Slovenija
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...