Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Policija (foto: )
Policija | (foto: )

Policija: Vsaka prejeta informacija še ne predstavlja resne grožnje

| 08.05.2023, 18:08 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Policisti se z vso resnostjo odzivajo na vsako prijavo, informacijo, obvestilo, ki jih v teh dneh prejemajo, so zagotovili na GPU. Ob tem poudarjajo, da vsaka prejeta informacija, zlasti ko se ta nanaša na nepremišljena ravnanja otrok, ki so te dni prav tako pod vtisom tragičnih dogodkov, še nujno ne predstavlja resne grožnje v njihovem okolju.

Na eni od mariborskih šol so namreč v petek v roke dobili skico dela šole z nekaterimi podatki, kar je spominjalo na dogajanje prejšnji teden v Beogradu, kjer je storilec pred napadom na šoli pripravil skico s potekom napada. Ravnateljica je dejala, da so se odzvali zelo resno, čeprav naj bi po zatrjevanju učencev šlo za neresno in nepremišljeno dejanje. Tudi na eni izmed trboveljskih osnovnih šol so v četrtek prejeli elektronsko sporočilo z grozilno vsebino.

Na policiji zagotavljajo, da ob prijavi, ki se nanaša na grožnje, v prvi vrsti izvedejo vse prve nujne ukrepe za ugotovitev izvora, pa tudi resnosti groženj. Ob tem so na policiji poudarili, da vsaka informacija še nujno ne predstavlja resne grožnje.

Policija v zadnjih dneh sicer bolj intenzivno sodeluje z vodstvi vzgojno-izobraževalnih zavodov in strokovnimi delavci

To sodelovanje vključuje skupne preglede in osvežitve varnostnih ocen ter svetovanje, kako ravnati v primeru morebitnih groženj in povečanih tveganj.

V okviru rednega dela so, glede na ocenjene varnostne razmere, tudi povečali svojo prisotnost v okolici osnovnih in srednjih šol, niso pa zaradi tega angažirali dodatnih policistov, so v današnjem sporočilu za javnosti zapisali na Generalni policijskih upravi (GPU). Za povečano prisotnost policistov so se v luči tragičnih dogodkov v Srbiji v petek dogovorili z ministrstvom za vzgojo in izobraževanje.

Poleg tega policija že ves čas sodeluje pri preventivnih aktivnostih in projektih. Policisti tako svetujejo in opozarjajo na določene nevarnosti in tveganja ter spodbujajo odgovorne osebe v vzgojno-izobraževalnih zavodih k takojšnjemu odzivu, še toliko bolj pa ob morebitnih pojavih groženj ali dogodkov z elementi nasilja.

Pri izvajanju preventivnih aktivnosti veliko pozornosti policisti posvečajo ozaveščanju otrok in mladostnikov, s ciljem odvračanja nasilne komunikacije in nasilnih dejanj

Tudi na spletni strani policije je objavljenih veliko informacij, napotil in nasvetov za otroke ali mladostnike, kako naj ravnajo, če se znajdejo v vlogi žrtev medvrstniškega nasilja. Policisti se odzivajo tudi na potrebe staršev, učiteljev, športnih klubov in drugih institucij, ki zaznavajo tovrstno problematiko.

"Pomembno sporočilo pa želimo prenesti tudi staršem, ki so s svojim obnašanjem v prvi vrsti zgled otrokom. Zanje morajo skrbeti, jih vzgajati, učiti, pri čemer je ključno, da se z otroki pogovarjajo, kaj je sprejemljivo obnašanje in kaj to ni," so pozvali.

Starše policisti pozivajo, da zavzamejo odločno stališče proti nasilju in da otrokom postavijo jasne meje dopustih ravnanj, dejanj, izjav ...

Predvsem pa morajo otroci dobiti sporočilo, da se v primeru kakršnihkoli težav vedno lahko obrnejo na svoje starše ali druge odrasle osebe, ki jim bodo takrat lahko pomagali. Otrok naj bo zato slišan, še preden se težave pojavijo, saj bo le tako vedel, da bo slišan in zaščiten v vseh situacijah, v katerih se bo znašel, so navedli na GPU.

Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...