Rok MihevcRok Mihevc
Evropska zastava (foto: Pixabay)
Evropska zastava | (foto: Pixabay)

Na dan Evrope praznuje rojstni dan skoraj 6000 prebivalcev Slovenije

Novice | 09.05.2023, 05:30 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Na današnji dan Evrope, ki ga obeležujemo 9. maja, praznuje rojstni dan skoraj 6000 prebivalk in prebivalcev Slovenije. Vsak dvestoti prebivalec Evropske unije živi v Sloveniji, njeni državljani so med bolj zadovoljnimi z življenjem, je ob dnevu Evrope objavil statistični urad.

Evropa svoj dan praznuje v spomin na začetek evropskega združevanja. Evropska unija je bila ustanovljena pred 30 leti, leta 1993, a njena zgodovina sega še dlje. 9. maja 1950 je bila predstavljena Schumanova deklaracija, ki je pozvala k ustanovitvi Evropske skupnosti za premog in jeklo.

V Sloveniji 5948 prebivalcev in prebivalk ne praznuje 9. maja le dneva Evrope, ampak še svoj rojstni dan. Prav na ta datum leta 1950 pa se je rodilo 78 prebivalcev

Na začetku leta 2022 je v EU živelo 446,8 milijona prebivalcev, od tega dve tretjini v petih največjih članicah v Nemčiji, Franciji, Italiji, Španiji in na Poljskem. Osem najmanjših držav je imelo skupno nekaj več kot 14 milijonov ljudi oz. tri odstotke celotne populacije EU. V vsaki izmed teh držav so prebivalci predstavljali manj kot odstotek celotnega prebivalstva EU.

V EU je bilo lani več žensk kot moških

Podobna struktura po spolu je bila v skoraj vseh članicah, največja razlika pa je bila v Latviji, kjer je bilo žensk za 16 odstotkov več. Slovenija je bila poleg Luksemburga, Malte in Švedske ena izmed držav z večjim deležem moških.

Irska je bila lani z 20 odstotkov mladih do 14 let in 15 odstotkov starejših nad 65 let država z najugodnejšo starostno sestavo v EU. Italija in Portugalska sta imeli največja deleža starejših (po 24 odstotkov) in tudi najmanjša deleža mladih (po 13 odstotkov). Slovenija se je s starostno sestavo prebivalstva najbolj približala povprečju EU. Mladih je bilo 15 odstotkov, starejših 21 odstotkov, vmesne starosti (15-64 let) pa 64 odstotkov.

Ob dnevu Evrope številni dogodki tudi po Sloveniji

Institucije EU, vključno z njenimi delegacijami in predstavništvi po svetu, ob dnevu Evrope organizirajo najrazličnejše dejavnosti na spletu in v živo, ki bodo državljanom omogočile odkrivanje in spoznavanje delovanja unije. EU si tako svoje državljane prizadeva podučiti, kako si v boju proti ruski agresiji v Ukrajini in drugim konfliktom po svetu odločno prizadeva za mir, varnost in demokracijo. Prav tako jih bo seznanila s prizadevanji za izgradnjo zelene, digitalne, odporne in varne Evrope, je sporočila Evropska komisija.

Državljani EU bodo lahko spoznali delovanje evropskih institucij v Bruslju, Luksemburgu in Strasbourgu. EU pa bo v torek organizirala še festival evropskega leta spretnosti, na katerem bo sodelovalo več evropskih komisarjev.

Na letošnji dan Evrope tudi v Sloveniji poteka vrsta dogodkov, vsi pa bodo v znamenju zelene preobrazbe, trajnostnih praks in evropskega leta spretnosti.

Osrednje praznovanje bo med 12. in 20. uro na Kongresnem trgu v Ljubljani. 

Sledil bo pester program z ustvarjalnimi delavnicami, praktičnimi poizkusi, informacijskimi stojnicami, pogovori ter športnimi in glasbenimi prireditvami. Namen programa bo udeležencem prikazati evropski zeleni dogovor v praksi, katerega osrednji cilj je do leta 2050 doseči neto ničelne emisije toplogrednih plinov.

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji se je v sodelovanju z več kot 20 organizacijami in Ekologi brez meja zavezalo, da bo letošnji dan Evrope sledil načelu zero waste. 

V okviru dneva Evrope bo med 9. in 13. majem potekalo več dogodkov tudi drugod po Sloveniji. V Celju bo potekal projekt evropska vas, katerega namen je spodbuditi spoznavanje drugih narodov in držav EU ter hkrati povečati zavedanje lastne kulturne identitete, piše na spletni strani Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Prav tako v Celju bo degustacijski večer evropskega vina, piva in sira ter tržnica okusov Evrope, kjer bodo na voljo številne kulinarične specialitete iz različnih članic EU.

V Novem mestu bodo organizirali delavnice digitalnih spretnosti, na katerih se bodo zlasti starejši lahko naučili uporabe pametnega telefona, različnih aplikacij in izvedeli več o varnosti na spletu. Na Ravnah na Koroškem pa bo potekal fotografski natečaj imenovan Ujemi znanje.

Stopnja delovne aktivnosti je bila lani v vseh državah EU višja kot v 2013, povprečno za 7,9 odstotne točke

Lani je v starostni skupini 20-64 let pri nas znašala 77,9 odstotka oz. za 3,2 odstotne točke več od povprečja EU. Najvišja stopnja je bila na Nizozemskem, najnižja pa v Italiji.

Bruto domači proizvod (BDP) na prebivalca v Sloveniji je lani znašal skoraj 28.000 evrov, kar je bilo pod povprečjem EU (okoli 35.200 evrov) oz. skoraj 80 odstotkov njegove vrednosti. Slovenija se je med članicami uvrstila na sredino, saj je imelo 13 držav višje, 13 pa nižje vrednosti. Luksemburški BDP na prebivalca je obsegal štirikrat toliko kot slovenski, bolgarski pa manj kot polovico slovenskega.

Slovenci so leta 2021 splošno zadovoljstvo z življenjem ocenili v povprečju s 7,5 (na lestvici do 10)

Le štiri države so imele višje ocene, enako zadovoljni pa so bili še Belgijci ter Švedi in Poljaki. Najbolj zadovoljni z življenjem so bili Avstrijci, najmanj pa Bolgari.

Novice
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...