Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Gasilci v brezjanski baziliki (foto: Janez Kotar)
Gasilci v brezjanski baziliki | (foto: Janez Kotar)

Gasilci pri Mariji

Cerkev na Slovenskem | 08.05.2023, 12:36 Rok Mihevc

Na soboto po prazniku svetega Florijana gasilke in gasilci že 19 let tradicionalno priromajo k Mariji Pomagaj. Somaševanje je letos vodil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar, ob njem je somaševal rektor bazilike dr. p. Robert Bahčič.

Klic in poslanstvo

"Gasilstvo je klic in poslanstvo od Boga", je bila ena od osrednjih misli, ki jih je v pridigi ob romanju gasilk in gasilcev izpostavil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar. V uvodnem delu pridige je najprej spregovoril o svetem Florijanu: "K svetniku se obračamo za varstvo in pomoč pri vaših intervencijah in ostalem vašem delu. Prosimo za Božjo pomoč in naše oči z molitvijo obračamo k Bogu. In Bog nam prihaja naproti."

© Janez Kotar

© Janez Kotar

Pričevanje življenja in dela

V nadaljevanju je škof Šuštar poslanstvo gasilcev navezal na današnjo Božjo besedo: "Nesebična pomoč in ljubezen sta poslanstvo od Boga. Znamenje za prisotnost Boga so ljubezen, edinost, veselje: to je pričevanje vašega življenja in dela. Vsi se učimo od Jezusa, kako se je obnašal med apostoli in drugimi ljudmi. "Kdor vame veruje, bo tudi sam izvrševal dela, ki jih jaz izvršujem, in še večja kot ta bo izvrševal, ker grem k Očetu."

© Janez Kotar

© Janez Kotar

"Vi pomagate drugim, Marija pa vam"

"Jezus zaznava tudi vse nevarnosti: za telo, duha in dušo. In odkriva nevarnosti, ki lahko vodijo v smrt. Nesreče so del našega vsakdanjega življenja. Na vse to gasilci odgovarjate s svojim delom, druženjem, medsebojno pomočjo, z ljubeznijo do Boga in z ljubeznijo do bližnjega. Vi pomagate drugim; Marija pa naj pomaga vam, vašim družinam, domačim in tudi vseh ki vas spremljajo," je pridigo zaključil Šuštar.


Po prošnjah so gasilke in gasilci skupaj s p. Robertom Bahčičem zmolili molitev k svetemu Florijanu. Po sveti maši je škof Šuštar blagoslovil gasilska vozila.

Vir: marija.si

Cerkev na Slovenskem
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...