Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Moški na trgu Banala Jelačića v Zagrebu molijo rožni venec (foto: muzevnibudite.com)
Moški na trgu Banala Jelačića v Zagrebu molijo rožni venec | (foto: muzevnibudite.com)

Moški v 40 državah na trgih molili rožni venec

Cerkev po svetu | 08.05.2023, 10:17 Marjana Debevec

V soboto so moški v 40 državah sveta že tretjič izvedli pobudo Moškega svetovnega rožnega venca. Na Hrvaškem so možje javno molili na trgih devetih mest.

Svetovno pobudo moških, ki na javnem kraju molijo rožni venec, so prvič pripravili marca lani. Drugič so se moški v molitvi povezali 8. oktobra, ko so se jim pridružili tudi naši sosedje Hrvati. Tam sedaj vsako prvo soboto v mesecu molijo že v devetih mestih po državi, zbere se jih na stotine.

To soboto so moški molili rožni venec v 40 državah sveta: vse od Južne Amerike, Azije do Evrope in Afrike. Gre za pobudo, ki se je začela na Poljskem in se na začetku pandemije kot požar razširila po vsem svetu.

Molivci v soboto, 6. maja, v Zagrebu
Molivci v soboto, 6. maja, v Zagrebu © Hrvaška katoliška mreža

Cilj moškega rožnega venca je zbrati vernike vseh starosti, ki želijo sodelovati pri tem javnem dogodku, v katerem izražajo vero in ljubezen do Marije.

Kot pišejo na portalu Muževni budite, molijo za sedem namenov: za domovino, mir in spreobrnjenje hrvaškega naroda, za moške – da postanejo duhovne avtoritete v zakonu, ki bodo hrabro pričevali in posredovali vero, za življenje v predzakonski čistosti, čistosti v oblačenju in vedenju ter vrednoto poročenosti, za konec splava in odprtost poročenih parov za življenje, za svetost in trdnost pastirjev Cerkve in nove duhovne poklice, za duše v vicah po osebnem namenu.

Molivci
Molivci © Hrvaška katoliška mreža

Čeprav ga molijo v mnogih državah, so le na Hrvaškem zabeleženi odzivi na javno molitev rožnega venca. Ob molivcih se zbirajo skupine, ki moške žalijo in trdijo, da so proti pravicam ženske, ker si prizadevajo za zaščito življenja in obenem molijo za svoje žene.

Molitveno jutro na trgu
Molitveno jutro na trgu © Hrvaška katoliška mreža

Cerkev po svetu
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...