Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Škof Saje je novembra lani obiskal patriarha Porfirija v Beogradu. (foto: SŠK)
Škof Saje je novembra lani obiskal patriarha Porfirija v Beogradu. | (foto: SŠK)

Saje patriarhu Porfiriju poslal sožalno brzojavko; Danes bodo pokopali prve žrtve

Svet | 06.05.2023, 09:53 Rok Mihevc

Ob dramatičnih dogodkih oboroženih napadov na šolah v Beogradu je novomeški škof Andrej Saje v imenu Slovenske škofovske konference patriarhu Porfiriju, Srbski pravoslavni Cerkvi in posebej družinam, ki so izgubile najdražje, v brzojavki izrazil pretresenost in sočutno bližino, pišejo na spletni strani Slovenske škofovske konference. Danes bodo sicer v Srbiji pokopali prve žrtve napadov.

Ob tem je obsodil vsako nasilje, ki ne more biti nikoli način reševanja nesporazumov ali medosebnih sporov ter obljubil molitveno podporo.

"V teh dneh, ko je Srbija zavita v žalovanje, smo z Vašo Cerkvijo povezani v molitvi za umrle in njihove svojce, za ranjene, ki so v življenjski nevarnosti, v prošnji k Bogu za prenehanje nasilja v spoznanju vrednosti lastnega življenja in življenja sočloveka," je še zapisal škof Andrej Saje.

V Srbiji bodo danes pokopali prve žrtve

V Srbiji bodo danes pokopali prve od skupno 17 smrtnih žrtev dveh strelskih napadov, ki sta v sredo in četrtek pretresla državo, poroča STA. V Beogradu bodo pokopali štiri učence in varnostnika, ki so v sredo umrli v napadu 13-letnega učenca na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja. V vasi Malo Orašje blizu Mladenovca pa se bodo poslovili od petih žrtev streljanja, v katerem je 20-letnik v četrtek ubil osem ljudi.

V Srbiji se danes nadaljuje tridnevno žalovanje, ki ga je vlada razglasila po prvem napadu v sredo. Na srbskem veleposlaništvu v Ljubljani je tudi danes med 10. in 14. uro mogoč vpis v žalno knjigo.

Strelska napada, po katerih je več kot deset ljudi še vedno življenjsko ogroženih, je pretresel Srbijo. Njen predsednik Aleksandar Vučić je v odzivu med drugim napovedal dodatno zaostritev zakonodaje za nadzor nad orožjem.

Svet
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...