Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Škof Saje je novembra lani obiskal patriarha Porfirija v Beogradu. (foto: SŠK)
Škof Saje je novembra lani obiskal patriarha Porfirija v Beogradu. | (foto: SŠK)

Saje patriarhu Porfiriju poslal sožalno brzojavko; Danes bodo pokopali prve žrtve

Svet | 06.05.2023, 09:53 Rok Mihevc

Ob dramatičnih dogodkih oboroženih napadov na šolah v Beogradu je novomeški škof Andrej Saje v imenu Slovenske škofovske konference patriarhu Porfiriju, Srbski pravoslavni Cerkvi in posebej družinam, ki so izgubile najdražje, v brzojavki izrazil pretresenost in sočutno bližino, pišejo na spletni strani Slovenske škofovske konference. Danes bodo sicer v Srbiji pokopali prve žrtve napadov.

Ob tem je obsodil vsako nasilje, ki ne more biti nikoli način reševanja nesporazumov ali medosebnih sporov ter obljubil molitveno podporo.

"V teh dneh, ko je Srbija zavita v žalovanje, smo z Vašo Cerkvijo povezani v molitvi za umrle in njihove svojce, za ranjene, ki so v življenjski nevarnosti, v prošnji k Bogu za prenehanje nasilja v spoznanju vrednosti lastnega življenja in življenja sočloveka," je še zapisal škof Andrej Saje.

V Srbiji bodo danes pokopali prve žrtve

V Srbiji bodo danes pokopali prve od skupno 17 smrtnih žrtev dveh strelskih napadov, ki sta v sredo in četrtek pretresla državo, poroča STA. V Beogradu bodo pokopali štiri učence in varnostnika, ki so v sredo umrli v napadu 13-letnega učenca na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja. V vasi Malo Orašje blizu Mladenovca pa se bodo poslovili od petih žrtev streljanja, v katerem je 20-letnik v četrtek ubil osem ljudi.

V Srbiji se danes nadaljuje tridnevno žalovanje, ki ga je vlada razglasila po prvem napadu v sredo. Na srbskem veleposlaništvu v Ljubljani je tudi danes med 10. in 14. uro mogoč vpis v žalno knjigo.

Strelska napada, po katerih je več kot deset ljudi še vedno življenjsko ogroženih, je pretresel Srbijo. Njen predsednik Aleksandar Vučić je v odzivu med drugim napovedal dodatno zaostritev zakonodaje za nadzor nad orožjem.

Svet
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...