Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Roman Gašperin  (foto: Tina Dokl)
Roman Gašperin | (foto: Tina Dokl)

Na naš rojstnodnevni klic se je oglasil takrat, ko se ne bi smel.

Radijski utrip | 19.04.2023, 09:28 Rok Mihevc

Na rojstnodnevne minute po 12. uri ste naši redni poslušalci že navajeni in med njimi je vsak dan slavljenec, ki ga za rojstni dan tudi pokličemo. No, tu in tam pa še uspe presenečenje. Včeraj je bilo to celo dvojno.

V Radovljici je praznoval naš poslušalec in PRO-jevec Roman Gašperin, ki se je na klic voditelja Blaža Lesnika oglasil bolj previdno in potiho. Bil je namreč na hodniku osnovne šole in to v času svoje službe učitelja. Najprej sploh ni verjel, da ga je poklical Radio Ognjišče, potem pa je šel s telefonom kar nazaj k učencem v razred in tudi njim povedal, da ima rojstni dan.

Na vprašanje, kako praznuje, je povedal, da je pravkar v 9. razredu in da smo ga presenetili sredi pouka. Z ženo sta vstala ob petih, da sta naredila pogostitev za kolege v zbornici. Odhaja v pokoj in vse, kar počne v službi, počne zadnjič in zato s prav posebnim odnosom.

Zaupal nam je, da je bil sam v osnovni šoli slab učenec, iz poklicne strojne šole je šel v elektro šolo, da bi prišel do izobrazbe, potem je študiral slovenščino. »Ne morem verjeti, kako mi je v življenju uspela ta pot. Vem samo, da ko sem šel po ulici, sem rekel, Jezus, lepo te prosim, pomagaj mi do tega poklica, obljubim Ti, da bom dober učitelj.« Roman Gašperin je tudi avtor legendarne zbirke otroških pesmic in izštevank Enci benci na kamenci in avtor knjige "Živim od tvojih besed". Prisluhnite zanimivemu presenečenju v celoti tukaj.

Kdo je PRO?

PRO (Prijatelj Radia Ognjišče) je naš zvesti radijski prijatelj, ki Radio Ognjišče posluša iz dneva v dan, z njim živi in ga tudi finančno podpira, z vsaj 30 € na leto. Zaporedna številka PRO-jevcev je zdaj že več kot 24.500, a v resnici je PRO-jevcev okoli 15.000. Ne moremo mimo resnice, da se naši podporni člani poslavljajo od zemeljskega življenja, in le redko se zgodi, da na njihovo mesto stopijo njihovi družinski člani. Zato naša velika prošnja: Postani PRO tudi ti!

Radijski utrip
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.