Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Kranjska gora (foto: Jackson Dean / pexels)
Kranjska gora | (foto: Jackson Dean / pexels)

Se nam kljub podražitvam obeta rekordna turistična sezona?

Pogovor o | 15.04.2023, 12:04 Andrej Šinko

Slovenski turizem je soočen z vse višjimi stroški poslovanja in pomanjkanjem delovne sile, pričakovanja gostov pa so tudi zaradi rasti prodajnih cen višja. Dodatni problem predstavlja tudi slabša letalska povezljivost države, a kljub temu v panogi pričakujejo uspešno sezono.

Optimistična pričakovanja

Podražitve hrane, energentov in drugih osnovnih dobrin so vplivale na višje cene turističnih aranžmajev in gostinske ponudbe. Podražitve se razlikujejo glede na destinacije, pa tudi poslovne politike podjetij. Kljub temu to naj ne bi negativno vplivalo na letošnjo sezono. »Rezervacije kažejo zelo v redu, praktično na vseh destinacijah in večini segmentov turizma. Tako da so pričakovanja precej optimistična, zlasti če govorimo o prihodkovni strani,« pravi direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije Fedja Pobegajlo.

Po njegovih besedah je na višje stroške pomembno vplivala tudi rast plač zaposlenih. »Podjetja skušajo čim bolj pametno oblikovati prodajne cene, tako, da vsaj del stroškovnih skokov lovijo in da na trgu ne ponujajo predragih storitev, čeprav delno se temu ne bodo mogli izogniti,« je pojasnil.

Turizem deležen pomoči države

Država panogi na eni strani pomaga z ukrepi za blaženje energetske draginje, na drugi pa zagotavlja tudi sredstva za vlaganja v turistično infrastrukturo. Tako je mogoče pridobiti sredstva za sofinanciranje izgradnje ali obnove nastanitvenih obratov, pa tudi druge, javne turistične infrastrukture.

Direktorica direktorata za turizem na gospodarskem ministrstvu Dubravka Kalin dodaja, da je ključna tudi pravilna promocija naše države, pri kateri ima glavno vlogo Slovenska turistična organizacija, ki privablja turiste »z oglaševalskimi kampanjami na tujih trgih, na borznih sejmih in B2B srečanjih«. Veliko se sodeluje tudi z uglednimi mediji, novinarji, na domačem trgu pa se izvaja kampanja Moja dežela, pojasnjuje Kalin.

Fedja Pobegajlo in Dubravka Kalin
Fedja Pobegajlo in Dubravka Kalin

Nujno izboljšanje letalske povezljivosti

V zvezi s privabljanjem tujih gostov je pomembna tudi ustrezna letalska povezljivost, država jo želi spodbuditi s subvencioniranjem letalskih linij, pristojni pa razmišljajo tudi o ponovni vzpostavitvi nacionalnega letalskega prevoznika. »Dobro poznamo zgodbe okoliških držav, kaj se dogaja z nacionalnimi prevozniki. Zato v naprej vemo, da odločitev v zvezi s tem ne bo enostavna. Je pa res, da če imaš svojega prevoznika lažje sprejemaš neke odločitve in lažje slediš potrebam gospodarstva,« pravi Kalin.

Slovenski turizem je podobno kot nekatere druge panoge soočen s pomanjkanjem delovne sile, hotelirji in gostinci pa omenjeno rešujejo z uvozom tujih delavcev, v zadnjem času tudi iz vse bolj oddaljenih dežel. Resorno ministrstvo in zbornica se trudita spodbuditi tako izobraževanje na omenjenem področju kot poenostaviti prihod tujih delavcev.

Pogovor o
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...