Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Letovanje starejših v Portorožu leta 2017 (foto: ŠK Novo mesto)
Letovanje starejših v Portorožu leta 2017 | (foto: ŠK Novo mesto)

Letovanje starejših

Oddaje | 03.04.2023, 08:52 Maja Morela

Vsako leto med majem in septembrom Škofijska karitas Novo mesto na letovanje odpelje skupino upokojencev oziroma starejših od 65 let. V Sončni hiši v Portorožu obiskovalcem nudijo različne dnevne vsebine in dejavnosti, s katerimi poskrbijo za zdrav in razgiban urnik.

Soline in piranski akvarij

Prostovoljci z udeleženci predvsem veliko pogovarjajo. Trudijo se ustvarjati okolje, v katerem se počutijo varne in lažje izrazijo svoje skrbi in stiske. Dejavnosti so prilagojene gibalnim zmožnostim skupine. Vsako leto pa si ogledajo soline in piranski akvarij. Na letovanju je vsak dan priložnost, da fizično dejavnost, počitek, predvsem pa notranjo in duhovno rast.

Letovanje z vsebino

Generalni tajnik Škofijske karitas Novo mesto Simon Dvornik je povedal, da ne gre samo za letovanje brez vsebine. Program je razporejen čez ves dan. Od obiskovalcev se tudi prostovoljci veliko naučijo. Največ pa jim pomeni, da s svojim vodenjem starejši dobijo duhovno sporočilo, ki ga odnesejo s sabo domov. "Ljudje smo si različni. Starejši so ena velika popisana knjiga. Primarno se soočajo s starostjo in občutkom neuporabnosti. Včasih pa je to čas analize odnosov v družini. Kaj se je zgodilo z njihovo družino. Večina jih zelo rada govori o svojih vnukih, nekatere pa ta tema boli, saj jih nimajo in letovanje je priložnost, da ubesedijo svoje stiske."

ODDAJA KARITAS

Govorimo o stiskah družin, ki jim lahko nakažete svoj dar, ob tem pa predstavljamo materialne, socialno-varstvene in druge programe pomoči Slovenske Karitas ter redne dobrodelne akcije za otroke in družine v stiski.


Oddaje
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...