Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Letovanje starejših v Portorožu leta 2017 (foto: ŠK Novo mesto)
Letovanje starejših v Portorožu leta 2017 | (foto: ŠK Novo mesto)

Letovanje starejših

Oddaje | 03.04.2023, 08:52 Maja Morela

Vsako leto med majem in septembrom Škofijska karitas Novo mesto na letovanje odpelje skupino upokojencev oziroma starejših od 65 let. V Sončni hiši v Portorožu obiskovalcem nudijo različne dnevne vsebine in dejavnosti, s katerimi poskrbijo za zdrav in razgiban urnik.

Soline in piranski akvarij

Prostovoljci z udeleženci predvsem veliko pogovarjajo. Trudijo se ustvarjati okolje, v katerem se počutijo varne in lažje izrazijo svoje skrbi in stiske. Dejavnosti so prilagojene gibalnim zmožnostim skupine. Vsako leto pa si ogledajo soline in piranski akvarij. Na letovanju je vsak dan priložnost, da fizično dejavnost, počitek, predvsem pa notranjo in duhovno rast.

Letovanje z vsebino

Generalni tajnik Škofijske karitas Novo mesto Simon Dvornik je povedal, da ne gre samo za letovanje brez vsebine. Program je razporejen čez ves dan. Od obiskovalcev se tudi prostovoljci veliko naučijo. Največ pa jim pomeni, da s svojim vodenjem starejši dobijo duhovno sporočilo, ki ga odnesejo s sabo domov. "Ljudje smo si različni. Starejši so ena velika popisana knjiga. Primarno se soočajo s starostjo in občutkom neuporabnosti. Včasih pa je to čas analize odnosov v družini. Kaj se je zgodilo z njihovo družino. Večina jih zelo rada govori o svojih vnukih, nekatere pa ta tema boli, saj jih nimajo in letovanje je priložnost, da ubesedijo svoje stiske."

ODDAJA KARITAS

Govorimo o stiskah družin, ki jim lahko nakažete svoj dar, ob tem pa predstavljamo materialne, socialno-varstvene in druge programe pomoči Slovenske Karitas ter redne dobrodelne akcije za otroke in družine v stiski.


Oddaje
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Skladišče Karitas v Lvovu je po napadu ruskih brezpilotnikov v celoti pogorelo (photo: Karitas-Spes) Skladišče Karitas v Lvovu je po napadu ruskih brezpilotnikov v celoti pogorelo (photo: Karitas-Spes)

Humanitarna katastrofa v Lvovu

V torek so ruski brezpilotniki popolnoma uničili največje skladišče humanitarne pomoči Karitas Spes v Lvovu. V požaru je zgorelo več kot 300 ton pomoči, ki je bila namenjena prebivalcem vzhodne ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...