Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež Frančišek je prispel na Madžarsko (foto: Vatican News)
Papež Frančišek je prispel na Madžarsko | (foto: Vatican News)

Papež prispel na Madžarsko

Novice | 28.04.2023, 10:49 Marjana Debevec

Papež Frančišek je ob desetih dopoldne prispel na pastoralni obisk na Madžarsko. Najprej ga bo sprejela madžarska predsednica Katalin Novák, sledil bo pogovor s premierjem Viktorjem Orbanom. Po besedah tiskovnega predstavnika Svetega sedeža Mattea Brunija bo sveti oče v svojih nagovorih poslal sporočilo celotni Evropi.

Kaj bo papež delal na Madžarskem?

Prvi nagovor na Madžarskem bo papež Frančišek namenil predstavnikom oblasti in diplomatskega zbora. Popoldne sledi srečanje s škofi, duhovniki, posvečenimi in delavci v pastorali. Zanimiv bo tudi jutrišnji dan. Sveti oče ga bo začel z obiskom ustanove, ki skrbi za otroke iz revnih družin, sledilo bo srečanje z begunci in ubogimi v cerkvi sv. Elizabete.

Popoldne bo Frančišek namenil mladim, s katerimi se bo srečal na stadionu v Budimpešti. Zvečer pa se bo zasebno odpravil še k jezuitom.

V nedeljo bo sveti oče daroval sveto mašo na trgu glavnega mesta Madžarske in se nato popoldne na katoliški fakulteti srečal še s predstavniki iz univerzitetnega sveta in sveta kulture. V Rim naj bi se vrnil v nedeljo zvečer.

Papežu sta dobrodošlico najprej izrazila deklica in deček.
Papežu sta dobrodošlico najprej izrazila deklica in deček. © Vatican News

Družina in mir v središču papeževih nagovorov

Skupaj z okoljskimi izzivi bo ekumenizem ena izmed tem v papeževih nagovorih, je poudaril tiskovni predstavnik Svetega sedeža Matetto Bruni. Spregovoril bo tudi o novih generacijah, življenju in družini, o čemer se je za zaprtimi vrati septembra leta 2021 že pogovarjal z Viktorjem Orbanom in nekdanjim predsednikom Janosem Aderjem, ter o miru in vojni.

Ker je Budimpešta le nekaj sto kilometrov oddaljena od Ukrajine, lahko gotovo pričakujemo tudi papeževe besede bolečine zaradi tega oboroženega spora ter spodbudo k prizadevanjem za mir, je še izpostavil Bruni.

Kakšna je vloga Evrope v svetu?

V osrčju Evrope, ki ga predstavlja Madžarska, pa po Brunijevih besedah tudi ne gre brez premisleka o Evropski uniji z vidika prihodnosti: papež bo prek Madžarov namenil besedo celotni Evropi, ki se je rodila zahvaljujoč gorečnosti za izgradnjo skupnosti narodov – gorečnosti, ki je morda z leti oslabela.

Izpostavil bo tudi vprašanje vloge Evrope in Evropejcev v tem času, tako na političnem kot tudi na socialnem in kulturnem področju: Evropa ima tudi zaradi svoje zgodovine odgovornost pri prizadevanjih za svetovni mir.

Kardinal Peter Erdö je pozdravil papeža
Kardinal Peter Erdö je pozdravil papeža © Vatican News

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.