Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Tanja DominkoTanja Dominko
Škof Enrico Trevisi (foto: Luca Tedeschi / Diocesi di Trieste)
Škof Enrico Trevisi | (foto: Luca Tedeschi / Diocesi di Trieste)

Nekaj stavkov novi škof povedal tudi v slovenščini

Cerkev po svetu | 25.04.2023, 09:30 Tone Gorjup

Novi tržaški škof Enrico Trevisi je prevzel vodenje škofije. Novi ordinarij se je najprej ustavil na obrobju Trsta, tam blagoslovil nekaj družin in simbolično tudi Tržaški zaliv. Slovesnosti v stolici sv. Justa so se udeležili tudi škofje iz Slovenije. Škof Trevisi je slovenske vernike pozdravil tudi v slovenščini in dejal, da želi biti duhovni pastir Italijanov, Slovencev in tudi pripadnikov drugih narodnosti.

Na slovesnosti tudi slovenski škofje

Verniki ozemeljsko zelo majhne tržaške škofije so dobili novega ordinarija Enrica Trevisija. Imenovan je bil na svečnico, posvečen na praznik Gospodovega oznanjenja v Cremoni, v nedeljo popoldne pa je bil umeščen v tržaški stolnici. Na slovesnosti se je zbralo precej škofov iz različnih koncev Italije, pa tudi škofje Stanislav Zore, Jurij Bizjak, Peter Štumpf in Maksimilijan Matjaž.

Škof vseh vernikov

Tomaž Simčič, organist in nekdanji profesor slovenščine, je povedal, da je slovesno bogoslužje obogatil »stolni zbor pa tudi slovenski zbor, ki je škofa počastil s slovensko pesmijo«. Škof Trevisi je bil v svojem nagovoru neposreden, jasen »zelo odprto je govoril, nagovoril je tudi Slovence, nekaj stavkov je povedal tudi v slovenskem jeziku, napovedal, je da bo škof vseh vernikov, tako italijanskih kot slovenskih in drugih,« je dejal Tomaž Simčič.

Občutek za narodno raznolikost

O pričakovanjih slovenske skupnosti je dodal: »Tudi glede na to, da je Cerkev imela v naših krajih imela pomembno vlogo, od pastirja pričakujemo, da bo imel občutek za narodno raznolikost, ki je značilnost tega našega terotorija.« Dosedanji škofje so znali najti stik s slovensko skupnostjo in jo upoštevali. Zanjo skrbijo slovenski duhovniki, škofov vikar za Slovence pa je salezijanec Anton Bedenčič.

Cerkev po svetu
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...