Škof Enrico Trevisi (foto: Luca Tedeschi / Diocesi di Trieste)
Škof Enrico Trevisi | (foto: Luca Tedeschi / Diocesi di Trieste)

Nekaj stavkov novi škof povedal tudi v slovenščini

Cerkev po svetu | 25.04.2023, 09:30 Tone Gorjup

Novi tržaški škof Enrico Trevisi je prevzel vodenje škofije. Novi ordinarij se je najprej ustavil na obrobju Trsta, tam blagoslovil nekaj družin in simbolično tudi Tržaški zaliv. Slovesnosti v stolici sv. Justa so se udeležili tudi škofje iz Slovenije. Škof Trevisi je slovenske vernike pozdravil tudi v slovenščini in dejal, da želi biti duhovni pastir Italijanov, Slovencev in tudi pripadnikov drugih narodnosti.

Na slovesnosti tudi slovenski škofje

Verniki ozemeljsko zelo majhne tržaške škofije so dobili novega ordinarija Enrica Trevisija. Imenovan je bil na svečnico, posvečen na praznik Gospodovega oznanjenja v Cremoni, v nedeljo popoldne pa je bil umeščen v tržaški stolnici. Na slovesnosti se je zbralo precej škofov iz različnih koncev Italije, pa tudi škofje Stanislav Zore, Jurij Bizjak, Peter Štumpf in Maksimilijan Matjaž.

Škof vseh vernikov

Tomaž Simčič, organist in nekdanji profesor slovenščine, je povedal, da je slovesno bogoslužje obogatil »stolni zbor pa tudi slovenski zbor, ki je škofa počastil s slovensko pesmijo«. Škof Trevisi je bil v svojem nagovoru neposreden, jasen »zelo odprto je govoril, nagovoril je tudi Slovence, nekaj stavkov je povedal tudi v slovenskem jeziku, napovedal, je da bo škof vseh vernikov, tako italijanskih kot slovenskih in drugih,« je dejal Tomaž Simčič.

Občutek za narodno raznolikost

O pričakovanjih slovenske skupnosti je dodal: »Tudi glede na to, da je Cerkev imela v naših krajih imela pomembno vlogo, od pastirja pričakujemo, da bo imel občutek za narodno raznolikost, ki je značilnost tega našega terotorija.« Dosedanji škofje so znali najti stik s slovensko skupnostjo in jo upoštevali. Zanjo skrbijo slovenski duhovniki, škofov vikar za Slovence pa je salezijanec Anton Bedenčič.

Cerkev po svetu
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...