Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Shod (foto: Twitter SDS)
Shod | (foto: Twitter SDS)

Govori na zborovanju Za Slovenijo in resnico!

Novice | 20.04.2023, 09:00 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Na Trgu republike se je na pobudo Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve na zborovanju Za Slovenijo in resnico zbralo zelo veliko ljudi, ki so izrazili stališče proti ukinitvi samostojnega muzeja slovenske osamosvojitve. Kljub temu, da interpelacija ni uspela, pa so govorci opozorili, da je slovenska osamosvojitev prvič v zgodovini povezala slovenski narod v samostojni in demokratični državi in pomeni uresničitev njegovega največjega političnega cilja. Odločitev vlade za ukinitev muzeja slovenske osamosvojitve so označili za nerazumno in sprejeto v odsotnosti dialoga.

Predsednik osamosvojitvene vlade in združenja Lojze Peterle je na zborovanju dejal, da se zavzemajo za resnico o osamosvojitvi in za pouk o osamosvojitvi. Združenje zaradi ukinitve muzeja podpira interpelacijo na pobudo SDS o delu in odgovornosti vlade ter priporočila NSi za krepitev vrednot osamosvojitve, je povedal. "Muzej enkrat bo!" je zagotovil.

Mladi so hvaležni za samostojnost Slovenije, ki je bila dosežena leta 1991, je dejala predsednica podmladka NSi, Mlade Slovenije Katja Berk Bevc. Spoštujmo in čuvajmo svojo domovino, je pozvala. Predsednik podmladka SDS Dominik Štrakl je bil prav tako kritičen do združitve muzejev. 

Obrambni minister v času osamosvajanja in predsednik SDS Janez Janša je dejal, da ukinitev samostojnega muzeja slovenske osamosvojitve ni nič drugega kot "simbolno spuščanje zdajšnje slovenske zastave in dviganje stare". Po njegovi oceni se poskuša storiti vse, da bi preprečili, da bi se čas osamosvajanja Slovenije predstavljal tudi prihodnjim generacijam. "Gre za končno dejanje nekega procesa, ki so ga sprožil tisti, ki jim osvoboditev Slovenije nikoli ni bila intimna opcija," je dejal. V Sloveniji je po njegovem mnenju kriza vrednot ta pa povzroča tudi vse ostale krize. Rezultati se tako izražajo denimo "v inflaciji, ki je skoraj dvakrat večja od evropskega povprečja". "Ni hujše krize od krize vrednot," je poudaril.

Skrb politike mora biti po besedah predsednika SLS Marka Balažica skrb za skupno dobro, ne pa za lasten žep. A prepričan je, da prihajajo boljši časi. Pozval je k podpori kmetov. "Zaslužimo si, da končamo s pomladjo in začnemo poletje," je pozval.

Nezadovoljstvo z ukinjanjem samostojnega muzeja slovenske osamosvojitve je izrazil tudi Jože Dežman, ki je bil njegov direktor, po januarski združitvi tega muzeja in Muzeja novejše zgodovine Slovenije v Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije pa je marca prejel odpoved pogodbe o zaposlitvi. Na tokratnem zborovanju po njegovem mnenju branijo ustavo. Pot k rešitvam pa vidi v pogovorih. Glede na to je tudi zdaj povabil k pogovorom.

Koroški Slovenec Karel Smolle, ki si je prizadeval za mednarodno priznanje Slovenije, je dejal, da tudi Slovenci na avstrijskem Koroškem ne bodo dovolili omalovaževanja osamosvojitve. Samo odločnost tedanje vlade je po njegovem opozorilu prispevala k temu, da je Slovenija postala samostojna država.

Navzoči na zborovanju so nosili slovenske zastave in transparente z napisi kot denimo "Uničevalci Slovenije in poštenih Slovencev. Dol z mafijo" in "Vladajo nam komunistični nasledniki in sovražniki slovenskega naroda. Spokajte!".

Združenje VSO je že konec januarja predstavilo akcijski načrt za obrambo samostojnega muzeja slovenske osamosvojitve oz. preprečitev njegove združitve z Muzejem novejše zgodovine Slovenije, kot je odločila vlada na predlog ministrice za kulturo Aste Vrečko. V načrtu so med drugim napovedali poziv k interpelaciji vlade, protestno zborovanje, simpozije in domoljubne prireditve.

Novice
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...