Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Kardinal Bozanić in nadškof Kutleša  (foto: Hrvaška katoliška mreža)
Kardinal Bozanić in nadškof Kutleša | (foto: Hrvaška katoliška mreža)

Zagreb ima novega nadškofa, čestitke tudi iz Slovenije

| 19.04.2023, 10:27 Alen Salihović

Lani oktobra imenovani predsednik Hrvaške škofovske konference in v soboto imenovani zagrebški nadškof metropolit Dražen Kutleša je včeraj v Zagrebu gostil sejo škofovske konference. Te se je udeležil tudi novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje. Nadškof Kutleša je naloge zagrebškega metropolita prevzel po tem, ko je papež Frančišek sprejel odstop kardinala Josipa Bozanića.

Nadškofu Kutleši se je škof Saje zahvalil za dobrohotnost in skrb za našo lokalno Cerkev ob nedavni apostolski vizitaciji ter izpostavil veselje ob bližini zagrebške nadškofije z željo, da bodo lahko skupaj v prihodnje bolj povezani oznanjevali evangelij. Voščilu se je pridružil tudi podpredsednik SŠK škof Peter Štumpf. Nadškof Kutleša se je na seji zahvalil dosedanjemu zagrebškemu kardinalu Josipu Bozaniču za opravljeno delo ter spomnil, da bo Hrvaška škofovske konferenca letos obeležila 30 let delovanja.

"Od ustanovitve Hrvaške škofovske konference so se kmalu ustanovili novi organi, kot je že omenjeni Center za promocijo socialnega nauka Cerkve, ali mediji, od katerih že 30 let deluje Informativna katoliška agencija, hrvaški Katoliški radio pa končuje praznovanje četrtstoletnega jubileja. Nocoj bomo torej imeli priložnost sodelovati na kaptolski akademiji ob 25. obletnici HKR in 30. obletnici IKA, kot medija, ki so ga škofje ustanovili za glas Cerkve, glas resnice in oznanjenje evangelija v tem svetu in v tem času. Zahvaljujem se kardinalu Josipu Bozaniću za sodelovanje na tej konferenci v kateri je opravljal odgovorne funkcije kot njen predsednik in dolgoletni član Stalnega sveta ter prispeval k boljši organizaciji Škofovske konference," je dejal nadškof Kutleša. 


Duhovniki - slika je simbolična (photo: Rok Mihevc) Duhovniki - slika je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Izčrpan duhovnik ne more voditi ljudi

Vatikanu je nedavno potekal simpozij o trajni formaciji duhovnikov. Udeležilo se ga je tudi nekaj slovenskih duhovnikov, med njimi Martin Zlobko.

Magdalena Gornik (photo: Petra Stopar) Magdalena Gornik (photo: Petra Stopar)

Bog na Magdalenino posredovanje uslišuje

Župnijsko cerkev v Sodražici so sinoči napolnili romarji iz domače dekanije in od drugod, ki so se zbrali pri sveti maši ob 128. obletnici smrti Božje služabnice Magdalene Gornik. Pred dobrima ...

Škofje na srečanju v Novem mestu (photo: Škofija Novo mesto) Škofje na srečanju v Novem mestu (photo: Škofija Novo mesto)

Predstavniki treh cerkva na srečanju v Novem mestu

Predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Saje je včeraj ob nedavni 31. obletnici ustanovitve SŠK sprejel evangeličanskega škofa Leona Novaka, superintendenta Binkoštne ...