Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Kardinal Bozanić in nadškof Kutleša  (foto: Hrvaška katoliška mreža)
Kardinal Bozanić in nadškof Kutleša | (foto: Hrvaška katoliška mreža)

Zagreb ima novega nadškofa, čestitke tudi iz Slovenije

| 19.04.2023, 10:27 Alen Salihović

Lani oktobra imenovani predsednik Hrvaške škofovske konference in v soboto imenovani zagrebški nadškof metropolit Dražen Kutleša je včeraj v Zagrebu gostil sejo škofovske konference. Te se je udeležil tudi novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje. Nadškof Kutleša je naloge zagrebškega metropolita prevzel po tem, ko je papež Frančišek sprejel odstop kardinala Josipa Bozanića.

Nadškofu Kutleši se je škof Saje zahvalil za dobrohotnost in skrb za našo lokalno Cerkev ob nedavni apostolski vizitaciji ter izpostavil veselje ob bližini zagrebške nadškofije z željo, da bodo lahko skupaj v prihodnje bolj povezani oznanjevali evangelij. Voščilu se je pridružil tudi podpredsednik SŠK škof Peter Štumpf. Nadškof Kutleša se je na seji zahvalil dosedanjemu zagrebškemu kardinalu Josipu Bozaniču za opravljeno delo ter spomnil, da bo Hrvaška škofovske konferenca letos obeležila 30 let delovanja.

"Od ustanovitve Hrvaške škofovske konference so se kmalu ustanovili novi organi, kot je že omenjeni Center za promocijo socialnega nauka Cerkve, ali mediji, od katerih že 30 let deluje Informativna katoliška agencija, hrvaški Katoliški radio pa končuje praznovanje četrtstoletnega jubileja. Nocoj bomo torej imeli priložnost sodelovati na kaptolski akademiji ob 25. obletnici HKR in 30. obletnici IKA, kot medija, ki so ga škofje ustanovili za glas Cerkve, glas resnice in oznanjenje evangelija v tem svetu in v tem času. Zahvaljujem se kardinalu Josipu Bozaniću za sodelovanje na tej konferenci v kateri je opravljal odgovorne funkcije kot njen predsednik in dolgoletni član Stalnega sveta ter prispeval k boljši organizaciji Škofovske konference," je dejal nadškof Kutleša.