Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Vizita (foto: visitilirskabistrica.si)
Vizita | (foto: visitilirskabistrica.si)

Na Bistriškem so fante poslali v vojsko. #foto

Slovenija | 18.04.2023, 12:35 Rok Mihevc

Običaj vizite na Bistriškem sega v čas Marije Terezije, ko so novačili mlade fante v cesarsko vojsko. Kljub temu, da služenje vojaškega roka v Sloveniji ni obvezno, pa je obujanje dolgoletne tradicije in s tem tudi kulturne dediščine izrednega pomena.

Vozove krasijo številne rože

Tudi letos so pripravili seznanitev z vojaško dolžnostjo, v organizaciji Ministrstva za obrambo, Uprave za obrambo Postojna, ob podpori Občine Ilirska Bistrica ter TIC-a Ilirska Bistrica. Vizitanti so si nadeli bele srajce, pripeli rožo in trak ter se popeljali z vozom, ki ga okrasijo s številnimi rožami, narejenimi iz krep papirja. Letošnja generacija nabornikov je precej številčna, na vozovih so bili fantje iz štirih območij občine Beuga kamna, Ilirske Bistrice, Brkinov ter iz okolice Jelšan in Kočanije.

Fotoutrinki dogajanja

Objavljamo nekaj foto utrinkov dogajanja nekdanjega poslanca NSi Andreja Černigoja, ki je zapisal, da je treba dogodek negovati in ohranjati za naslednje rodove. »Fantje in dekleta, lepo vas je bilo videti, v sebi nosite prihodnost Bistrice in Slovenije. Bog vas živi!«

Običaj vizite na Bistriškem
Običaj vizite na Bistriškem © FB Andrej Černigoj

Slovenija