Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Devica Marija (foto: cathopic)
Devica Marija | (foto: cathopic)

Kaj bo raziskovala Opazovalnica za mistične pojave in prikazovanja?

Cerkev po svetu | 17.04.2023, 13:02 Marta Jerebič

S Svetega sedeža so sporočili, da je v soboto začela delovati Opazovalnica za prikazovanja in mistične pojave v povezavi s podobo Device Marije. Po poročanju portala Vatican News, naj bi novo delovno telo raziskovalo prikazovanja, solze, notranje navdihe, stigme in druge mistične pojave, ki so v teku ali so se že zgodili, vendar še vedno čakajo na potrditev cerkvenih oblasti o njihovi pristnosti.

Strašljivi apokaliptični scenariji

Opazovalnica bo sodelovala z izvedenci in raziskovalci ter visokimi predstavniki z znanstvenega področja in s cerkvenimi oblastmi. Predsednik mednarodne papeške marijanske akademije p. Stefano Cecchin je pojasnil, da želijo tako zagotoviti jasnost, saj domnevna Marijina sporočila pogosto povzročajo zmedo, širijo strašljive apokaliptične scenarije ali celo obtožbe proti papežu in Cerkvi. Zagotovili pa bodo tudi usposabljanje strokovnjakov s tega področja, saj obravnava določenih primerov zahteva ustrezno pripravo.

Preverba z znanstvenimi merili

Preden bo Vatikan priznal poročila o čudežih in prikazovanjih ali beatificiral ali kanoniziral tiste, ki poročajo o takšnih izkušnjah, bo njihova veljavnost preverjena z znanstvenimi merili. V Evropi je več marijanskih romarskih krajev, ki poročajo o prikazovanjih: Medžugorje v Bosni in Hercegovini, Lurd v Franciji, Fatima na Portugalskem, pa tudi La Salette, Notre-Dame du Laus in Paris/Rue de Bac v Franciji, Banneux in Beauraing v Belgiji, Knock na Irskem in Gietrzwałd na Poljskem.

Cerkev po svetu
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...