Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Novi zagrebški nadškof Dražen Kutleša in dosedanji kardinal Josip Bozanić.  (foto: Radio Vatikan)
Novi zagrebški nadškof Dražen Kutleša in dosedanji kardinal Josip Bozanić. | (foto: Radio Vatikan)

Kdo bo zamenjal zagrebškega nadškofa Bozanića?

Cerkev po svetu | 17.04.2023, 12:34 Marjana Debevec

Papež Frančišek je zaradi bolezni sprejel odpoved kardinala Josipa Bozanića pastoralnemu vodstvu Zagrebške nadškofije in na njegovo mesto imenoval msgr. Dražena Kutlešo, dosedanjega soupravitelja te iste nadškofije.

Dražen Kutleša se je rodil 25. septembra 1968 v Tomislavgradu, nekdaj znanem kot Duvno, v Bosni in Hercegovini. Po mašniškem posvečenju je sprva deloval v pastorali v domači škofiji Mostar-Duvno, kjer je bil tesen sodelavec takratnega škofa Ratka Perića. Leta 1995 se je vpisal na podiplomski študij kanonskega prava na Papeški univerzi »Urbaniana« v Rimu, kjer je leta 1997 magistriral in leta 2001 doktoriral.

Od leta 2006 je bil dejaven v Vatikanu, najprej kot sodelavec kongregacije za škofe, nato pri kongregaciji za bogoslužje in kongregaciji za zadeve svetnikov. Papež Benedikt XVI. ga je leta 2011 imenoval za soupravitelja in leto dni pozneje za škofa Poreča in Pule. Škofovsko posvečenje je prejel leta 2011. Leta 2020 je papež Frančišek Kutlešo imenoval za koadjutorja obolelega nadškofa Marina Barišića v splitski nadškofiji. Od maja lani je bil splitsko-makarski nadškof.

Cerkev po svetu
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...