Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Pohod za življenje 2022 (foto: Marjana Debevec)
Pohod za življenje 2022 | (foto: Marjana Debevec)

Nadškof Cvikl: Pohod za življenje v Mariboru bo hvalnica življenju

Novice | 16.04.2023, 07:10 Marjana Debevec

Pohod za življenje letos ne bo potekal le v Ljubljani, ampak tudi v Mariboru. Zagovorniki življenja se bodo zbrali 13. maja dopoldne na Grajskem trgu štajerske prestolnice. Mariborski nadškof Alozij Cvikl se dogodka veseli. Pravi, želi biti Pohod za življenje hvalnica življenju in spodbuda, da ne bi ugašali življenja, ampak ga sprejeli in obdali z ljubeznijo.

Voditeljica Pohoda za življenje v Sloveniji Urša Cankar Soares si želi, da bi pohodi za življenje potekali v vseh večjih mestih v Sloveniji. Po njenih besedah ima namreč vsak otrok, ne glede na velikost in starost ter druge osebne okoliščine v skladu z našo ustavo pravico do življenja. »Nerojenemu otroku pri 3. tednih bije srce, pri 10. tednih ima že prstke na rokicah in nogicah; nerojeni otroci sesajo prstek v maminem telesu, zehajo, sanjajo, se smejijo in občutijo bolečino... Mnogi mame in očetje poznajo spol svojega otroka že tekom nosečnosti, nerojenemu otroku dajo ime in se z njim/njo pogovarjajo.«

Cankar Soaresova je prepričana, da je te najmlajše med nami potrebno zaščititi. »Zato vabimo vse, ki z nami delite to prepričanje, ne glede na vero, starost in politično pripadnost, da se nam pridružite na Pohodu za življenje v Mariboru, 13. maja 2023

Urša Cankar Soares, voditeljica Pohoda za življenje
Urša Cankar Soares, voditeljica Pohoda za življenje © Marjana Debevec

Dogodka se veseli tudi nadškof Alojzij Cvikl. »To je priložnost, da pokažemo, da je vsako življenje Božji dar. To življenje nam je podarjeno kot sad ljubezni – tako človeške kot Božje. Mnogi danes svoje življenje doživljajo kot igro naključij in kot vrženost v ta prostor in čas.«Če življenje doživljamo kot sad ljubezni, pa ga po besedah nadškofa Cvikla doživljamo tudi kot priložnost, ki nas vabi, da razvijamo svoje darove in jih izkoristimo v svoje in skupno dobro. 

»Pohod je tako priložnost, da pokažemo na lepoto in dostojanstvo vsakega življenja, tudi še nerojenega. Lahko je spodbuda vsem tistim, ki so v stiski zaradi novega življenja na poti k rojstvu. Največje pričevanje za življenje je, ko svoje življenje živim polno, z veseljem in v hvaležnosti. Pohod želi biti hvalnica življenju in spodbuda, da ne bi ugašali življenja, ampak ga sprejeli in obdali z ljubeznijo. Samo tako se nam ni treba bati za naš jutri!« je še poudaril nadškof Cvikl.

Novice