Marjan BuničMarjan Bunič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Splav (foto: pixabay)
Splav | (foto: pixabay)

Inštitut 8. marec zahteva zagotovitev brezplačnega splava za vse ženske.

Slovenija | 11.04.2023, 13:40 Marjana Debevec

Inštitut 8. marec zahteva zagotovitev brezplačnega splava za vse ženske. Na današnji novinarski konferenci so predstavnice inštituta povedale, da se 80 odstotkov stroškov postopka prekinitve otrokovega življenja, krije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ostalo pa iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Ministrstvo razočaralo inštitut

Pobudo, da se splav 100 odstotno financira iz obveznega zdravstvenega zavarovanja je že podprl Zavod za zdravstveno zavarovanje, zadevo bo obravnaval v tem tednu. Ministrstvo za zdravje pa je v odgovoru zapisalo, da se bo do leta 2024 dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinilo. Na inštitutu so nad tem odgovorom razočarani, saj zahtevajo popolno kritje splava že takoj.

Zavod Živim in Pohod za življenje: takšen predlog ne pomaga mamicam v stiski

Za odziv smo prosili Zavod Živim, ki si prizadeva za spoštovanje človekovega življenja od spočetja naprej in predstavnike Pohoda za življenje. Poudarjajo, da takšen predlog nikakor ne pomaga mamicam, ki se znajdejo v stiski zaradi nenačrtovane nosečnosti ali drugih stisk v času nosečnosti. »Dostopnost splava jih pravzaprav sili v odločitev, ki jo marsikatera obžaluje celo življenje. Žal nam je, da se govori le o denarju ne pa o bistvenih problemih, ki to nosečnost spremljajo.«

Kaj pa pravice nerojenih otrok do življenja?

Zakaj tega denarja ne namenimo za razvoj različnih organizacij, ki bi pomagale ženskam da bi kljub stiskam objele in zavarovale svojega otroka, se sprašujejo. »Kje je pri tem predlogu govora o otrocih pod materinim srcem? 17. člen ustave RS pravi, da je »Človekovo življenje nedotakljivo.« Država priznava življenje nerojenega otroka, in sicer v 20. členu zakona o pokopališki dejavnosti, ki dovoljuje pokop ali upepelitev mrtvega ploda ne glede na njegovo gestacijsko starost ter v 125. členu zakona o dedovanju, ki govori o tem, da lahko nerojeni otrok deduje, če je bil spočet v času smrti svojega starša. 8. marec govori o pravicah za vse. Kaj pa pravice nerojenih otrok do življenja, pravice nas, ki želimo pomagati nerojenim otrokom in njihovim mamicam, pravice nas, ki želimo zaščititi življenja obeh?« Poudarjajo še, da je predlog Inštituta 8. marec nesprejemljiv, saj ne zagotavlja pravic za vse državljane, med katere sodijo tudi nerojeni otroci.

Anonimno pričevanje ženske, ki je naredila splav

Tabu tema v naši družbi ostaja trpljenje, ki ga včasih tudi nezavedno preživljajo mamice po splavu. Potem ko aktivisti zahtevajo pravico do splava, ženske pustijo same v njihovih stiskah. Ena med njimi je anonimno pričevala tudi za naš radio. Dan odhoda na splav je takole opisala: »Samo spomnim se, da ko sem odprla po splavu oči na bolniški postelji, mi je bilo v trenutku žal. In tisti občutki, ki so me prevevali po splavu so bili zelo neprijetni. Sploh ni bilo nikjer tistih občutkov odrešitve, za katere sem mislila, da mi jih bo splav prinesel. V bistvu so se šele takrat moje bolečine in trpljenje komaj začele.«

O tesnobi, ki je z leti po splavu samo naraščala, bo v aprilski oddaji Srečanja pričevala Janja Kolenc. Vabljeni k poslušanju prihodnji torek ob 20.00.

Slovenija
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...