Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Grkokatoliški duhovnik Ivan Skalinsky (foto: osebni arhiv)
Grkokatoliški duhovnik Ivan Skalinsky | (foto: osebni arhiv)

Ivan Skalivsky postal škofov vikar za ukrajinske begunce

Slovenija | 11.04.2023, 10:17 Marjana Debevec

Grkokatoliški škof iz Križevcev vladika Milan Stipić je duhovnika v Metliki Ivana Skalivskega imenoval za škofovega vikarja za ukrajinske begunce v Sloveniji.

Tri grkokatoliške župnije

Pod jurisdikcijo škofije v Križevcih spadajo grkokatoličani, ki živijo na območju Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. V Sloveniji delujejo tri grkokatoliške župnije: v Ljubljani, Metliki in v Dragah pri Suhorju.

© osebni arhiv

Že od začetka vojne skrbi za begunce

Za begunce iz Ukrajine pa občasno pripravijo bogoslužja tudi po drugih slovenskih mestih. V dekretu je zapisano, da duhovnik Skalivsky že vse od začetka vojne z vso gorečnostjo skrbi za ukrajinske begunce. Ker pa je po rodu tudi sam Ukrajinec, bo službo škofovega vikarja zanje še lažje opravljal.

Z ukrajinskimi begunci
Z ukrajinskimi begunci © osebni arhiv

Slovenija
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...