Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Nadškof Stanislav Zore (foto: Vatican News)
Nadškof Stanislav Zore | (foto: Vatican News)

Živimo v času, ko doživljamo potrese

Novice | 10.04.2023, 14:00 Alen Salihović

Na veliko noč popoldne je ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore v cerkvi sv. Jožefa na Poljanah v Ljubljani ob 128-obletnici ljubljanskega potresa vodil zaobljubljeno »protipotresno pobožnost«.

V pridigi je med drugim dejal: »Živimo v času, ko doživljamo potrese. Po eni strani potrese, ki se dogajajo v naravi. V teh premikajočih se silah tega sveta, zemlje, ki povzročijo tolikokrat rušilne učinke. Na poseben način imamo v spominu potres v Turčiji in potres v Siriji, ne samo enega in se zahvaljujem vsem tistim, ki ste se odzvali in vsak po svojih močeh pomagali ljudem, ki so v nekaj trenutkih ostali brez vsega. In ni najhuje, da so ostali brez strehe nad glavo, ampak je najhuje, da so ostali brez družine, morda brez žene, otrok, moža.«

Na velikonočno nedeljo je minilo 25 let odkar so se v Zgornjem Posočju silovito stresla tla. Najmočnejši potres 20. stoletja z žariščem v Sloveniji je poškodoval ogromno stavb v Bovcu in okolici. Obnova je bila končana leta 2009, a vsi poškodovani objekti niso bili obnovljeni. Državno tehnično pisarno, ki je skrbela za obnovo, so sicer pred nekaj dnevi zaprli.

Novice
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.