Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Načrtovana trasa čez Orehek (foto: FB podžupana Janeza Černeta)
Načrtovana trasa čez Orehek | (foto: FB podžupana Janeza Černeta)

»Gre za tako nor načrt, da nismo mogli verjeti, če je resničen.«

Slovenija | 07.04.2023, 14:03 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Krajani kranjskega Orehka so na nogah. Razburila jih je namreč informacija o spremembi trase železniške proge skozi vas. Ta je načrtovana, ker obstoječa ne omogoča nadgradnje proge za doseganje hitrosti 160 kilometrov na uro. Nova pa bi, kot opozarjajo krajani, pomenila degradacijo kraja in rušitev vsaj 20 objektov.

Javnost izvedela iz medijev

Projektanti so pri pripravi državnega prostorskega načrta ugotovili, da obstoječa trasa mimo Orehka zaradi prevelikega ovinka ne omogoča vožnje vlakov s hitrostjo 160 kilometrov na uro. Po novi varianti bi bila zato proga speljana prav skozi Orehek, vendar pod zemljo. Širša javnost je za to izvedela iz lokalnega spletnega medija Trma. »Šlo je za tako nor načrt, da nismo mogli verjeti, če je resničen,« je za naš radio povedal predsednik Krajevne skupnosti Orehek in Drulovka Anže Tršan.

Predsednik Krajevne skupnosti Orehek - Drulovka Anže Tršan
Predsednik Krajevne skupnosti Orehek - Drulovka Anže Tršan © Trma.si

Šok, presenečenje, jeza, žalost ...

Ko so izvedeli, da projekt podpira tudi občina, je bil šok še večji. »Šok, kaj naj rečem, presenečenje, ogorčenje, jeza, žalost. Različni odzivi so bili, tudi posmeh, ker gre res za noro idejo, za prvo podzemno postajališče pri Orehku pri Kranju. Pod nami so umestili že čistilno napravo, separacijo komunale, peska, Dinos imamo tukaj in to na nekem kranjskem biseru. Zdaj nam pa hočejo dati še postajališče in Orehek razdeliti na dva dela.«

Tudi tukaj bi bila speljana proga
Tudi tukaj bi bila speljana proga

Močno invaziven poseg

V kraju se je oblikovala tudi civilna iniciativa, s katero opozarjajo, da bi nova trasa pomenila degradacijo kraja in šolskega dvorišča ter poti. »Mislim da gre za močno invaziven poseg. Apeliramo na občino, da stopi za nami in predlaga drugo rešitev, ki ne bi v taki meri prizadela kraja.«

Prisluhnite celotnemu pogovoru z Anžetom Tršanom.

Ministrica kritična do podžupana

Na občini medtem pravijo, da trenutno težko podajo stališče do predlagane trase, saj še ni v fazi uradnega osnutka. Po mnenju podžupana Janeza Černeta pa je treba gledati tudi na širši javni interes, pomen za občino ter celotno državo. Na dogajanje se je za POP TV odzvala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Kritična je bila do neodgovornega ravnanja podžupana, ki je informacije o novi trasi objavil kar na svojem Facebook profilu. "Nobena trasa še ni določena oz. izbrana," je zagotovila, skrbi pa jo še, da se bo projekt zaradi tovrstnega zgodnjega razburjanja prebivalstva upočasnil. Krajane bodo o načrtovani idejni zasnovi podrobneje seznanili na predstavitvi po praznikih prihodnji teden.

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.