Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež poljublja noge (foto: Vatican Media)
Papež poljublja noge | (foto: Vatican Media)

Najprej se je šalil o mrzli vodi, ko mu je poljubil noge, je zajokal

Papež in Sveti sedež | 07.04.2023, 10:43 Marta Jerebič

Duhovniki so sinoči darovali maše zadnje večerje. Papež Frančišek jo je, tako kot takoj po izvolitvi leta 2013, daroval v zaporu za mladoletne prestopnike v bližini Rima.

Vsem lahko spodrsne

Papež je zaradi težav s kolenom noge 12-im mladim, ki so sedeli na dvignjeni klopi, umil stoje. V pridigi je poudaril, da vsem lahko spodrsne, a nas Jezus kljub temu ljubi. »Med umivanjem nog pomislite, na to, da vam Jezus umiva noge. Jezus me je rešil. Trenutno sem v težavah, a bodo minile. Gospod je vedno poleg. Nikoli te ne bo zapustil. Nikoli. Razmislite o tem.«

© Vatican Media

Čustveno nabit dogodek

Dogodek je čustveno zelo zaznamoval zlasti tiste, ki jim je papež umil in poljubil noge. Portal Vatican News med drugim izpostavlja skoraj 18-letnega fanta, po rodu Rusa, ki je bil rojen v Rimu. Zadrego je poskušal zakriti s šalami o mrzli vodi in golih nogah, ko pa mu je papež umil in poljubil stopalo, so se njegovi tetovirani solzi pod desnim očesom pridružile prave solze. Ko se je sveti oče še rokoval z njim, je izbruhnil v jok.

Papež umiva noge
Papež umiva noge © Vatican Media

Darila iz zaporniške pekarne

Srečanje je tako minilo v znamenju pesmi, solza, šal, delčkov zgodb, ki so jih povedali mladoletni prestopniki, papeževih objemov in besed upanja ter darili, ki so mu jih pripravili, med drugim iz pekarne, ki so jo nedavno odprli v zaporu Casal del marmo. Od zadnjega obiska pred desetimi leti, ko je papež v tej ustanovi mlade spodbudil, naj si ne pustijo vzeti upanja, so odgovorni uresničili že več projektov, s katerimi bi mlade naučili nekega poklica, da bi se lažje vklopili v družbo, ko bodo zapustili zaporniške zidove.

Papež umiva noge
Papež umiva noge © Vatican Media

© Vatican Media

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.