Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Zdrava domača hrana (foto: MKGP)
Zdrava domača hrana | (foto: MKGP)

Po mnenju pediatrične stroke predlog strateškega sveta glede šolske prehrane ne bo imel pozitivnega učinka na zdravje otrok

Hrana in okolje | 06.04.2023, 20:02 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

Pediatrična stroka ocenjuje, da ni potrebe po reorganizaciji vrtčevske in šolske prehrane v Sloveniji, ker ta deluje dobro. Predlog strateškega sveta za prehrano po njihovi oceni ne bo imel pozitivnega učinka na zdravje otrok in mladostnikov. Menijo celo, da obstajajo možnosti, da se zgodi obratno.

Strateški svet za prehrano je v začetku marca obravnaval prehrano otrok in mladostnikov v vzgojno-izobraževalnih ustanovah in se seznanil tudi z recenzijo smernic, ki so na tem področju nespremenjene od leta 2010. Na napoved recenzije smernic se je danes s skupno izjavo odzvala pediatrična stroka.

Kot so zapisali, so bili pediatri in dietetiki s pediatrične klinike pred dobrimi petimi leti povabljeni k prenovi smernic zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. V smernice so vključili najnovejša znanstvena dognanja s področja prehrane malčkov, otrok in mladostnikov ter tudi vsa aktualna mednarodna priporočila, ki se jih lahko implementira v našo družbo.

"Še več, jasno smo opredelili tudi vse medicinsko indicirane diete, ki so za zdravje otroka z neko boleznijo nujne, saj se mu edino tako lahko omogočita optimalna rast in razvoj in to brez zdravstvenega tveganja in tveganja za pomanjkanje hranil," so dodali.

Razširjeni strokovni kolegij za pediatrijo je smernice prvič obravnaval septembra 2022, 7. marca letos jih je tudi dokončno potrdil. Pričakujejo, da se v njihovo vsebino ne bo strokovno več posegalo, ampak se jih bo v celoti implementiralo v prakso. Naloga strateškega sveta ni recenzija že recenziranih in s strani razširjenega kolegija za pediatrijo potrjenih smernic, opozarjajo.

Jedilniki se iz leta v leto izboljšujejo

V izjavi ocenjujejo, da je bila organiziranost prehrane v slovenskih vrtcih in šolah že doslej na izjemno visoki ravni in smo v evropskem prostoru na tem področju drugim državam vzor. Zavedajo pa se, da so določene pomanjkljivosti, predvsem kar zadeva javno naročanje, normative za dietne kuharje in organizatorje prehrane ter ponekod tudi prostorske stiske.

Se pa po njihovih navedbah sami jedilniki iz leta v leto izboljšujejo in gredo že sedaj v smer uravnotežene, lokalne in sezonske hrane, kar prispeva tudi k trajnostnemu razvoju in zelenemu prehodu ter razvoju podeželja. Vsak vrtec in praktično vsaka šola ima svojo kuhinjo ali pa se hrano vozi iz manjše podružnice iz centralne kuhinje vrtca oz. šole. Z obstoječo organiziranostjo vrtčevske in šolske hrane pa se že sedaj zagotavlja najkrajšo možno pot obrokov od kuhinje do končnega porabnika.

Preureditev kuhinj v razdelilnice hrane?

Predlog reorganizacije vrtčevskih in šolskih kuhinj, kot ga predlaga strateški svet, po njihovem vedenju predvideva preureditev večine obstoječih kuhinj v t. i. razdelilne kuhinje z eno regijsko centralno kuhinjo. A kot opozarjajo, takšna praksa še ne pomeni, da so tako pripravljeni obroki za malčka, otroka ali mladostnika bolj "zdravi" oz. hranilno ustrezni.

Veganski način prehranjevanja odsvetovan

Ob tem v izjavi posebej izpostavljajo problematiko motenj hranjenja pri otrocih in mladostnikih, ki so v Sloveniji v zadnjih letih v velikem porastu. Del porasta po njihovih navedbah lahko pripišemo izolaciji zaradi covida-19, drugi del pa neustreznemu promoviranju različnih prehranskih vzorcev, vključno z vegansko prehrano med otroki in mladostniki. Veganski način prehranjevanja malčkov, otrok in mladostnikov glede na trenutno veljavne smernice Evropskega združenja za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano tudi sicer odsvetovan, poudarjajo.

Pod izjavo so se med drugim podpisali predsednica razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo Nataša Bratina, predsednica Strokovnega sveta za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu Nataša Toplak, strokovni direktor pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn, predstojnik klinike za pediatrijo UKC Maribor Jernej Dolinšek, predsednik Združenja za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu Matjaž Homšak ter vodja službe za dietoterapijo in bolniško prehrano na ljubljanski pediatrični kliniki Andreja Širca Čampa.

Poudarjajo, da se pri tako pomembnih vprašanjih, kot je zdravje otrok, ne sme in ne more mimo stroke. Zato pozivajo, da se pediatrično stroko aktivno vključi v vsa posvetovalna telesa, ki sprejemajo strateške usmeritve glede vprašanj, povezanih z zdravjem in dobrobitjo otrok.

Hrana in okolje, Novice
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.