Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Tone GorjupTone Gorjup
Papež Frančišek duhovnikom (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek duhovnikom | (foto: Vatican Media)

Skoraj pol ure dolga papeževa pridiga duhovnikom

Papež in Sveti sedež | 06.04.2023, 14:18 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pri krizmeni maši duhovnike pozval, naj ne umažejo Cerkve z delitvami. Povabil jih je, naj ohranjajo harmonijo, sprejemajo vse in odpuščajo vsem. V pridigi se je osredotočil na vlogo Svetega Duha, ki duhovnikom pomaga pri vzponih in padcih v življenju, zlasti v trenutkih šibkosti ali v krizah, prav tako prinaša skladnost tja, kjer ta manjka.

Posvaril pred dvoličnostjo

Papež, ki je nekaj dni po odpustu iz bolnišnice videti živahen, je velik del 25 minut dolge pridige namenil krizam, ki jih doživljajo duhovniki. Med drugim je posvaril pred dvoličnostjo. Poudaril je, da ne smejo biti nezadovoljneži, ki žugajo s prstom. Številni se ne približajo Cerkvi ali pa se od nje oddaljijo, ker se ne čutijo sprejete in ljubljene, ampak se nanje gleda sumničavo in obsojajoče.

»V imenu Boga, sprejemajmo in odpuščajmo, vedno,« je dejal papež in dodal, da osornost in pritoževanje ne samo, da ne prineseta ničesar dobrega, ampak pokvarita oznanilo, saj dajeta napačno podobo o Bogu, ki je občestvo in harmonija.

Papež Frančišek
Papež Frančišek © Vatican Media

© Vatican Media

Ustvarjanje harmonije

Ustvarjanje harmonije je naloga vseh, ki jih je Sveti Duh posvetil, je poudaril papež in posvaril: »Pazimo, da ne bomo maziljenje Svetega Duha in obleke Matere Cerkve omadeževali z razprtijami, razhajanji, pomanjkanjem ljubezni in občestva.«

Papež je nagovor sklenil s hvaležnostjo duhovnikom za njihovo pričevanje, za dobro, ki ga opravijo in je pogosto nevidno, za odpuščanje in tolažbo, ki jo podarjajo v imenu Boga.

Papež Frančišek
Papež Frančišek © Vatican Media

© Vatican Media

Krizma
Krizma © Vatican Media

Papež Frančišek
Papež Frančišek © Vatican Media

© Vatican Media

Papež in Sveti sedež
Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije) Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije)

Požar na Krasu pogašen, pomagal tudi dež

Gasilcem, ki so ponoči čistili in zalivali robove požarišča na Krasu, je na pomoč prišel še dež brez neviht in strel, tako da je ogenj dokončno ukročen, so zjutraj sporočili iz regijskega štaba ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...