Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek duhovnikom (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek duhovnikom | (foto: Vatican Media)

Skoraj pol ure dolga papeževa pridiga duhovnikom

Papež in Sveti sedež | 06.04.2023, 14:18 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pri krizmeni maši duhovnike pozval, naj ne umažejo Cerkve z delitvami. Povabil jih je, naj ohranjajo harmonijo, sprejemajo vse in odpuščajo vsem. V pridigi se je osredotočil na vlogo Svetega Duha, ki duhovnikom pomaga pri vzponih in padcih v življenju, zlasti v trenutkih šibkosti ali v krizah, prav tako prinaša skladnost tja, kjer ta manjka.

Posvaril pred dvoličnostjo

Papež, ki je nekaj dni po odpustu iz bolnišnice videti živahen, je velik del 25 minut dolge pridige namenil krizam, ki jih doživljajo duhovniki. Med drugim je posvaril pred dvoličnostjo. Poudaril je, da ne smejo biti nezadovoljneži, ki žugajo s prstom. Številni se ne približajo Cerkvi ali pa se od nje oddaljijo, ker se ne čutijo sprejete in ljubljene, ampak se nanje gleda sumničavo in obsojajoče.

»V imenu Boga, sprejemajmo in odpuščajmo, vedno,« je dejal papež in dodal, da osornost in pritoževanje ne samo, da ne prineseta ničesar dobrega, ampak pokvarita oznanilo, saj dajeta napačno podobo o Bogu, ki je občestvo in harmonija.

Papež Frančišek
Papež Frančišek © Vatican Media

© Vatican Media

Ustvarjanje harmonije

Ustvarjanje harmonije je naloga vseh, ki jih je Sveti Duh posvetil, je poudaril papež in posvaril: »Pazimo, da ne bomo maziljenje Svetega Duha in obleke Matere Cerkve omadeževali z razprtijami, razhajanji, pomanjkanjem ljubezni in občestva.«

Papež je nagovor sklenil s hvaležnostjo duhovnikom za njihovo pričevanje, za dobro, ki ga opravijo in je pogosto nevidno, za odpuščanje in tolažbo, ki jo podarjajo v imenu Boga.

Papež Frančišek
Papež Frančišek © Vatican Media

© Vatican Media

Krizma
Krizma © Vatican Media

Papež Frančišek
Papež Frančišek © Vatican Media

© Vatican Media

Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...