Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež Frančišek umiva noge med obhajanjem Gospodove zadnje večerje.  (foto: Vatican News)
Papež Frančišek umiva noge med obhajanjem Gospodove zadnje večerje. | (foto: Vatican News)

Papež se na veliki četrtek vrača v zapor

Papež in Sveti sedež | 04.04.2023, 12:17 Marta Jerebič

Papež Frančišek bo na veliki četrtek mašo Gospodove večerje daroval v Zavodu za mladoletne prestopnike na obrobju Rima v Casal del Marmo, torej v istem zavodu, kjer je petnajst dni po svoji izvolitvi daroval sveto mašo in mladim umil noge.

Letos s kardinalom pri oltarju

Takoj ko se je papež Frančišek vrnil iz bolnišnice, kjer se je zdravil zaradi bronhitisa, je preko svojega tiskovnega predstavnika sporočil, da bo vodil velikonočne obrede, a s kardinalom pri oltarju. Gre za način, ki je že nekaj časa v veljavi.

Sveta maša v zaprtem krogu

Za mašo zadnje večerje je sveti oče vedno izbiral simbolične kraje trpljenja med zapori, begunskimi centri, ustanovami za nego bolnih. Letos se vrača v zapor za mladoletne prestopnike, kjer je bil že pred 10 leti. Spomin Jezusove zadnje večerje bo obhajal v zaprtem krogu, sveta maša ne bo odprta za javnost, predviden pa je neposredni prenos dogodka.

Papež in Sveti sedež
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...