Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Igor Jereb, Janez Ogulin, Andrej Saje, Peter Kokotec, Andrej Zbašnik (foto: Škofija Novo mesto)
Igor Jereb, Janez Ogulin, Andrej Saje, Peter Kokotec, Andrej Zbašnik | (foto: Škofija Novo mesto)

Škof s policisti tudi o pešačenju k sveti maši v mraku

Slovenija | 03.04.2023, 12:53 Marjana Debevec

Novomeški škof Andrej Saje je prejšnji torek obiskal Policijsko upravo v Novem mestu. Seznanil se je z delom policije ter se zaposlenim zahvalil za njihovo delo in prizadevanje, ki je vedno v službi človeka in državljana.

Kje lahko duhovniki pripomorejo k večji varnosti

Na srečanju so škof Andrej Saje, generalni vikar Peter Kokotec in policijski vikar Igor Jereb z direktorjem Policijske uprave Novo mesto Janezom Ogulinom spregovorili o izzivih na različnih področjih, kjer lahko duhovniki pripomorejo k večji varnosti in kakovostnejšemu bivanju.

Primer dobre prakse

Kot primer dobre prakse, ki so jo policijske postaje izvedle skupaj z župnijami, je osveščanje državljanov o varni hoji v mraku in ponoči z nošnjo svetlih oblačil in uporabo odsevnikov. V zimskem času namreč tako na vaseh kot v mestih nekateri verniki prihajajo peš k sveti maši.

Tudi o varnosti kulturne dediščine in župnišč

Poleg tega sta se škof Saje in direktor Policije v Novem mestu Ogulin pogovarjala o varnosti kulturne dediščine, župnišč in duhovnikov, kjer policija aktivno opozarja in sodeluje z župniki. Strinjala sta se, da je še veliko izzivov, pri katerih lahko sodelujeta in tako omogočata varno in kvalitetno bivanje vseh ljudi.

Slovenija