Damijana MedvedDamijana Medved
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Mozaik v Lurdu (foto: pinterst)
Mozaik v Lurdu | (foto: pinterst)

Kaj bo z mozaiki v Lurdu?

Cerkev po svetu | 03.04.2023, 12:17 Marjana Debevec

V Lurdu razmišljajo o odstranitvi mozaikov umetnika p. Marka Rupnika iz pročelja tamkajšnje bazilike. O tem bo v prihodnjih dneh razpravljala delovna skupina, ki jo vodi krajevni škof.

V Lurd prihajajo tudi številne žrtve zlorab

Krajevni škof Jean-Marc Micas je poudaril, da je Lurd kraj, kamor prihajajo številne žrtve zlorab, da bi poiskale tolažbo in ozdravljenje. Njihova stiska je zaradi Rupnikovih mozaikov prav na tem kraju zdaj še toliko večja, je še dejal škof in poudaril, da te potrebe ljudi ne smejo prezreti. Poleg škofa in direktorja svetišča naj bi bili člani delovne skupine, ki bo preučevala možnost odstranitve Rupnikovega mozaika s pročelja bazilike v Lurdu, vsaj ena žrtev zlorab, izvedenec za sakralno umetnost in psihoterapevt.

200 cerkva po vse svetu

Spomnimo, da sta Jezuitski red in Vatikan proti p. Rupniku zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju in duhovnih zlorabah uvedla kazenske ukrepe. Temu pa je sledila tudi širša razprava o Rupnikovih umetniških delih. Umetnine patra Rupnika sicer krasijo več kot 200 cerkva in svetišč po vsem svetu, poleg Lurda med drugim tudi v Fatimi in Vatikanu.

Cerkev po svetu
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...