Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Mozaik v Lurdu (foto: pinterst)
Mozaik v Lurdu | (foto: pinterst)

Kaj bo z mozaiki v Lurdu?

Cerkev po svetu | 03.04.2023, 12:17 Marjana Debevec

V Lurdu razmišljajo o odstranitvi mozaikov umetnika p. Marka Rupnika iz pročelja tamkajšnje bazilike. O tem bo v prihodnjih dneh razpravljala delovna skupina, ki jo vodi krajevni škof.

V Lurd prihajajo tudi številne žrtve zlorab

Krajevni škof Jean-Marc Micas je poudaril, da je Lurd kraj, kamor prihajajo številne žrtve zlorab, da bi poiskale tolažbo in ozdravljenje. Njihova stiska je zaradi Rupnikovih mozaikov prav na tem kraju zdaj še toliko večja, je še dejal škof in poudaril, da te potrebe ljudi ne smejo prezreti. Poleg škofa in direktorja svetišča naj bi bili člani delovne skupine, ki bo preučevala možnost odstranitve Rupnikovega mozaika s pročelja bazilike v Lurdu, vsaj ena žrtev zlorab, izvedenec za sakralno umetnost in psihoterapevt.

200 cerkva po vse svetu

Spomnimo, da sta Jezuitski red in Vatikan proti p. Rupniku zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju in duhovnih zlorabah uvedla kazenske ukrepe. Temu pa je sledila tudi širša razprava o Rupnikovih umetniških delih. Umetnine patra Rupnika sicer krasijo več kot 200 cerkva in svetišč po vsem svetu, poleg Lurda med drugim tudi v Fatimi in Vatikanu.

Cerkev po svetu
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...