Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Nadškof Marjan Turnšek (foto: Ignacijev dom duhovnosti            )
Nadškof Marjan Turnšek | (foto: Ignacijev dom duhovnosti )

Radijski misijon 2023 – 4. pogovor: Skupaj smo močni - gorje samemu

Radijski misijon 2023 | 29.03.2023, 16:50 Uredništvo Radia Ognjišče

Kako biti skupaj, slediti skupnim ciljem in pri tem ne izgubiti svoje identitete? V čem imajo tradicionalisti prav? Zakaj vzniknejo takšne skupnosti? Na kaj odgovarjajo? Kako lahko Cerkev gradi tudi nekdo, ki meni ni ravno všeč, oz. ni povsem istega mnenja kot jaz? Kaj pomeni krščanska skupnost in zakaj kot kristjan ne morem biti sam? Živeti za Boga ali zase? Ljubiti sebe kot drugega? To je nekaj iztočnic 4. dne radijskega misijona z misijonarjem nadškofom Marjanom Turnškom.


Odlomek iz Svetega pisma:

"Spet sem se ozrl in videl nečimrnost pod soncem: nekdo je sam in nima ne tovariša ne sina ne brata. Pa vsemu njegovemu trudu ni konca, tudi njegove oči se ne nasitijo bogastva: »In za koga se trudim ter odrekam uživanje svoji duši?« Tudi to je nečimrnost in hudo opravilo.

Boljše je, da sta dva kakor eden, ker imata dobro plačilo za svoj trud: če namreč eden pade, ga njegov tovariš vzdigne, gorje pa enemu, če pade, ker ni drugega, da bi ga vzdignil. Tudi če dva spita skupaj, jima je toplo, a kako naj se ogreje en sam? In če koga izsiljujejo, mu dva stopita ob stran: trojna vrvica se ne pretrga hitro." (Prid 4)

Nekaj misli iz pogovora:

"Človek, ki ne čuti več potrebe po molitvi, je hudo duhovno bolan, ker ne čuti več žeje po Bogu, kar je za človeka normalno. V njegovo bistvo položeno, da čuti žejo po odnosu z Bogom. In kdor ne čuti več potrebe odnosa z Bogom, je duhovno smrtno bolan in ga bo privedlo do duhovne dehidracije, kar vodi v duhovno smrt. Tako pomembna je molitev, zato, dragi poslušalke in poslušalci, postavimo molitev na prioritetno listo svojega dneva."

"Tradicionalisti imajo gotovo prav v tistem delu, ko je v tradicionalizmu tradicija. Ni pa to eno in isto, tradicija ni tradicionalizem. Vsi »izmi« vemo, da so nekaj negativnega. Ampak, tisti del, kolikor pa poudarjajo ali se naslanjajo na pristno tradicijo, tam pa je gotovo tudi celotni Cerkvi pomembno sporočilo. Ker je tudi res, da so druge skupine v Cerkvi preveč pozabile na tradicijo. Torej, se strinjam s tem, da se je treba pogovarjati in bomo v dialogu povabili Svetega Duha, ki nam bo pomagal poglobiti in prenoviti Cerkev v celoti."

Tradicija je nekaj dragocenega, to je humus za razvoj novosti v Cerkvi.

"Tradicija je nekaj dragocenega, to je humus za razvoj novosti v Cerkvi. Lahko si predstavljamo med staro in novo zavezo. Jezus je rekel, da ni prišel razveljaviti stare zaveze, ampak dopolniti, graditi na njej. To ne pomeni, da je bilo vse v stari zavezi dobro in imelo nek pomen, ampak je treba razločiti in ohraniti tisto, kar je pristno ter na tem graditi novo."

RADIJSKI MISIJON 2023

Misijonski podkast vam je tudi letos na voljo v vseh pomembnejših podkast imenikih. Lahko ga najdete in se nanj naročite v Google Podkastih, na Apple Podcasts, na Spotify, na CastBox, ListenNotes in ostalih. Nekaj dobrodošlih navodil, kako lahko začnete s poslušanjem podkastov, najdete v tem članku.

V video obliki lahko letošnji misijon spremljate prek našega Youtube kanala, pa seveda v novicah z dodanimi posnetki na naši spletni strani in FB profilu.

Radijski misijon 2023
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...