Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Nadškof Marjan Turnšek v pogovoru z novinarko Marjano Debevec in odg. urednikom Radia Ognjišče Tadejem Sadarjem (foto: ARO)
Nadškof Marjan Turnšek v pogovoru z novinarko Marjano Debevec in odg. urednikom Radia Ognjišče Tadejem Sadarjem | (foto: ARO)

Radijski misijon 2023 – 3. pogovor: Izgubljeni in osamljeni?

Radijski misijon 2023 | 28.03.2023, 16:50 Uredništvo Radia Ognjišče

Glavna misel tretjega dne letošnjega radijskega misijona je »Izgubljeni in osamljeni«, nagovarjajo pa nas Jezusove besede: »Kakor sem vas jaz ljubil, tako se tudi vi ljubite med seboj!«. Ob izzivu skupnosti smo se ustavili že v jutranji Svetovalnici, zgodaj dopoldne je o človekovi želji po pripadnosti spregovoril župnik Janez Jeromen, svojo izkušnjo pa nam je v pričevanju danes ob 11.15 zaupala Iva Dimic.

Tudi v tretjem misijonskem pogovoru bo z nami nadškof Marjan Turnšek, Marjana Debevec in Tadej Sadar pa se z njim pogovarjata o stranpoteh individualizma, ki ne prinaša »popolne svobode«, kot jo obljublja, ampak tudi popolno osamljenost, nevrozo in še mnoge druge težave.

Kaj pa Cerkev v vsej tej zmedi sveta? Ali je zaradi številnih škandalov, ki jo pretresajo, v krizi? Ali pa je to samo pot prečiščevanja? Kako vidite pot Cerkve v prihodnje?

»Cerkev mora biti vedno v krizi, vedno se mora spreminjati, mora se izboljševati, spreobračati, pa tudi spreminjati svoj način življenja. Zakaj? Zato, ker je poslana v svet in v tem svetu se stvari spreminjajo, se situacije spreminjajo in zato se mora tudi Cerkev temu prilagajati.«

»Pa ne v tem slabem smislu prilagajat svetu. Prilagajati se v svojem izrazu. Kako bo z novo vsebino živela in kako bo svojo vsebino posredovala drugim... To pa mora delati tako, da sodobniki razumejo.«

»Zato je cerkev vedno za krizi, kajti spet, če gremo čisto v izvorni pomen besede pojma kriza, lahko ugotovimo, da gre tukaj za eno situacijo, v kateri smo poklicali k neki odločitvi. To je »krizis«, to pa ni nujno da je slabo,« pravi nadškof Turnšek.

Zvečer misijonske Globine

Nocojšnji misijonski večer pa ob 20.00 prinaša oddajo Globine, v kateri bo Blaž Lesnik skupaj z gostoma, jezuitom p. Damjanom Ristićem in nevropsihiatrom dr. Jožetom Magdičem, pogled na individualizem odstrl še iz drugih zornih kotov.

V oddaji boste lahko sodelovali tudi poslušalci s svojimi vprašanji, tako kot popoldanski misijonski pogovor pa jo bomo v video obliki prenašali tudi na našem Youtube kanalu in FB profilu.

Ste že naročeni na misijonski podkast?

Poslušaj na Apple PodcastPoslušaj na Apple Podcast

Misijonski podkast vam je tudi letos na voljo v vseh pomembnejših podkast imenikih. Lahko ga najdete in se nanj naročite v Google Podkastih, na Apple Podcasts, na Spotify, na CastBox, ListenNotes in ostalih. Nekaj dobrodošlih navodil, kako lahko začnete s poslušanjem podkastov, najdete v tem članku.

V video obliki lahko letošnji misijon spremljate prek našega Youtube kanala, pa seveda v novicah z dodanimi posnetki na naši spletni strani in FB profilu.

 

Radijski misijon 2023
Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...