Boštjan SmoleBoštjan Smole
Nadškof Marjan Turnšek v pogovoru z novinarko Marjano Debevec in odg. urednikom Radia Ognjišče Tadejem Sadarjem (foto: ARO)
Nadškof Marjan Turnšek v pogovoru z novinarko Marjano Debevec in odg. urednikom Radia Ognjišče Tadejem Sadarjem | (foto: ARO)

Radijski misijon 2023 – 3. pogovor: Izgubljeni in osamljeni?

Radijski misijon 2023 | 28.03.2023, 16:50 Uredništvo Radia Ognjišče

Glavna misel tretjega dne letošnjega radijskega misijona je »Izgubljeni in osamljeni«, nagovarjajo pa nas Jezusove besede: »Kakor sem vas jaz ljubil, tako se tudi vi ljubite med seboj!«. Ob izzivu skupnosti smo se ustavili že v jutranji Svetovalnici, zgodaj dopoldne je o človekovi želji po pripadnosti spregovoril župnik Janez Jeromen, svojo izkušnjo pa nam je v pričevanju danes ob 11.15 zaupala Iva Dimic.

Tudi v tretjem misijonskem pogovoru bo z nami nadškof Marjan Turnšek, Marjana Debevec in Tadej Sadar pa se z njim pogovarjata o stranpoteh individualizma, ki ne prinaša »popolne svobode«, kot jo obljublja, ampak tudi popolno osamljenost, nevrozo in še mnoge druge težave.

Kaj pa Cerkev v vsej tej zmedi sveta? Ali je zaradi številnih škandalov, ki jo pretresajo, v krizi? Ali pa je to samo pot prečiščevanja? Kako vidite pot Cerkve v prihodnje?

»Cerkev mora biti vedno v krizi, vedno se mora spreminjati, mora se izboljševati, spreobračati, pa tudi spreminjati svoj način življenja. Zakaj? Zato, ker je poslana v svet in v tem svetu se stvari spreminjajo, se situacije spreminjajo in zato se mora tudi Cerkev temu prilagajati.«

»Pa ne v tem slabem smislu prilagajat svetu. Prilagajati se v svojem izrazu. Kako bo z novo vsebino živela in kako bo svojo vsebino posredovala drugim... To pa mora delati tako, da sodobniki razumejo.«

»Zato je cerkev vedno za krizi, kajti spet, če gremo čisto v izvorni pomen besede pojma kriza, lahko ugotovimo, da gre tukaj za eno situacijo, v kateri smo poklicali k neki odločitvi. To je »krizis«, to pa ni nujno da je slabo,« pravi nadškof Turnšek.

Zvečer misijonske Globine

Nocojšnji misijonski večer pa ob 20.00 prinaša oddajo Globine, v kateri bo Blaž Lesnik skupaj z gostoma, jezuitom p. Damjanom Ristićem in nevropsihiatrom dr. Jožetom Magdičem, pogled na individualizem odstrl še iz drugih zornih kotov.

V oddaji boste lahko sodelovali tudi poslušalci s svojimi vprašanji, tako kot popoldanski misijonski pogovor pa jo bomo v video obliki prenašali tudi na našem Youtube kanalu in FB profilu.

Ste že naročeni na misijonski podkast?

Poslušaj na Apple PodcastPoslušaj na Apple Podcast

Misijonski podkast vam je tudi letos na voljo v vseh pomembnejših podkast imenikih. Lahko ga najdete in se nanj naročite v Google Podkastih, na Apple Podcasts, na Spotify, na CastBox, ListenNotes in ostalih. Nekaj dobrodošlih navodil, kako lahko začnete s poslušanjem podkastov, najdete v tem članku.

V video obliki lahko letošnji misijon spremljate prek našega Youtube kanala, pa seveda v novicah z dodanimi posnetki na naši spletni strani in FB profilu.

 

Radijski misijon 2023
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...