Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Ansambel Banovšek na odru (foto: Luka Korošec)
Ansambel Banovšek na odru | (foto: Luka Korošec)

Z Banovški iz zakladnice

Oddaje | 21.03.2023, 08:59 Jure Sešek

V Petkovem večeru smo tokrat gostili Ansambel Banovšek. V oddaji »S harmoniko po domače« smo prenašali osrednji del koncerta, v katerem so glasbeniki gledali v zakladnico slovenske domače glasbe. Veseli smo, da nam je do pozornosti poslušalcev uspelo prenesti veselo vzdušje, navdušenje poslušalcev in predvsem odličnost muzikantov, ki s svojim zvokom in odnosom do predhodnikov v svetu narodno-zabavne glasbe navdušujejo že deset let.

V Gorenji vasi so odigrali prvo poroko

Koncert Ansambla Banovšek se je odvil v športni dvorani v Gorenji vasi v Poljanski dolini. Vsem radovednim, ki nas je zanimalo, zakaj ansambel iz Slovenskih Konjic gostuje na Gorenjskem, je vodja zasedbe Matej Banovšek odgovoril: »Tu je naš drugi dom, tu smo »odigrali« prvo poroko. Večina naših nastopov na zasebnih zabavah je bila prav v tem lepem okolju.«

Pred koncertom
Pred koncertom © Luka Korošec

Spoštujejo tradicijo

Matej in njegova sestra Venesa sta pred dvema desetletjema osnovala ansambel in nadaljevala glasbeno tradicijo staršev. »Zelo pomembno se nam zdi izročilo, spoštujemo tradicijo minulih časov in zvok, ki so ga najboljši zapisali v naša srca,« pravita. Venesa nadaljuje: »Lepo je, če lahko v poplavi vsega, dobiš navdih v zakladnici in narediš nekaj lepega.« Matej pa: »Mislim, da ima naša glasbena zakladnica kakih sedem, deset stebrov, ki so zasnovali temelje za vse, kar imamo in poustvarjamo. Le, če se bomo držali začrtanih poti, bomo lahko ustvarjali pravo pristno slovensko domačo glasbo.« Že ob prvih korakih ansambla je izrazil željo, da bi igrali skladbe Braneta Klavžarja, Mira Klinca, Franca Miheliča, Lojzeta Slaka, Slavka avsenika in Franca Šegovca. Z leti so nabor odličnih razširili, dodali pa tudi avtorske skladbe, ki so pred leti izšle na samostojni plošči.

Le, če se bomo držali začrtanih poti, bomo lahko ustvarjali pravo pristno slovensko domačo glasbo.

Ansambel Banovšek ceni tudi Štiri kovače
Ansambel Banovšek ceni tudi Štiri kovače

Gostili prvega tenorja Fantov s Praprotna

Kot imamo v oddaji »S harmoniko po domače« že navado, smo tudi na koncertu, ki se je odvijal v živo, pred razprodano dvorano, kramljali s člani ansambla, spoznavali njihov glasbeni svet, gostili pa tudi tenorista Andreja Berganta, prvega tenorja Fantov s Praprotna. Navdušen nad večerom in glasbo Ansambla Banovšek je dejal, kako lepo je spremljati ustvarjanje mladih glasbenikov in zasedb, ki so zagotovilo lepe prihodnosti slovenske glasbe.

Posnetek koncerta v avdio arhivu

Čudovit sprejem občinstva, navdušenje mladih in starih nad lepim koncertom je za ansambel gotovo lepa vzpodbuda pri kovanju načrtov za prihodnost. Svetla bo, prepričani smo, da res! Če ste koncert v živo morda zamudili, vas vabimo, da mu prisluhnite v posnetku. V varnem zavetju čaka na vaš čas in pozornost. V našem avdio arhivu.

Oddaje, Glasba
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.