Nataša LičenNataša Ličen
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. (foto: Slovenska karitas)
Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. | (foto: Slovenska karitas)

Ponekod se do hiš pride samo z oslom

Oddaje | 20.03.2023, 07:40 Maja Morela

Slovenska karitas je tudi letos v postni čas vstopila z dobrodelno akcijo, ki nosi naslov »Ne pozabimo«. To lahko vsak izmed nas jemlje kot prijazen opomnik, da v vsakdanu ne pozabljamo na ljudi v stiski in da smo dobrodelni tudi v postnem času.

Jugovzhod Evrope

In dobrodelnost Slovenske karitas z zbranimi sredstvi akcije sega na jugovzhod Evrope. Včasih potrebujemo več, včasih manj spodbud, da odpremo srce, ali pa oči, s katerimi lahko vidimo, kdaj bližnji potrebuje našo pomoč. Akcija Slovenske karitas Ne pozabimo nas spodbuja ravno k temu, da smo odprti za dobro tudi v postnem času.

© Slovenska karitas

Srbija, Bosna in Hercegovina, Albanija

Z zbranimi sredstvi v tej akciji bodo pomagali državam v jugovzhodni Evropi, predvsem v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter Albaniji. »Ljudje so se na teh območjih znašli še v dodatni stiski, najprej jih je zelo prizadela epidemija, od katere se še niso dobro opomogli. Mnogi so izgubili delo. Prizadela jih je tudi 30-odstotna inflacija, zato je za nekatere hrana postala prava luksuzna dobrina,« je za naš radio povedala sodelavka Slovenske karitas Jana Lampe.

Jana Lampe v organizaciji številnih novinarskih konferenc Slovenske karitas
Jana Lampe v organizaciji številnih novinarskih konferenc Slovenske karitas © STA

Podeželje je zelo revno

»To so države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. Sploh podeželje, ki je zelo revno. Na jugu Albanije obstajajo družine, ki v hiši nimajo električne napeljave in ogrevane vode. Otroci hodijo dobro uro do šole, do hiš pa se pride tako rekoč samo z oslom.«

© Slovenska karitas

Domača proizvodnja sadja in zelenjave

Poleg humanitarne pomoči so z akcijo Ne pozabimo 62 ženskam v Srbiji omogočili, da so vzpostavile domačo proizvodnjo sadja in zelenjave. S Strokovnjaki so se naučile tudi o e-marketingu in vodenju malih družinskih podjetij. »Ob koncu projekta so ženske s ponosom povedale, da so za približno 30 odstotkov povečale družinski proračun s svojo proizvodnjo.« Lansko leto so zbrali dobrih 148 tisoč evrov pomoči, ki so jo bili deležni posamezniki in družine z otroki.

Prisluhnite celotni oddaji.

Ne pozabimo
Ne pozabimo © Slovenska karitas

Oddaje