Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović
Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. (foto: Slovenska karitas)
Države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. | (foto: Slovenska karitas)

Ponekod se do hiš pride samo z oslom

Oddaje | 20.03.2023, 07:40 Maja Morela

Slovenska karitas je tudi letos v postni čas vstopila z dobrodelno akcijo, ki nosi naslov »Ne pozabimo«. To lahko vsak izmed nas jemlje kot prijazen opomnik, da v vsakdanu ne pozabljamo na ljudi v stiski in da smo dobrodelni tudi v postnem času.

Jugovzhod Evrope

In dobrodelnost Slovenske karitas z zbranimi sredstvi akcije sega na jugovzhod Evrope. Včasih potrebujemo več, včasih manj spodbud, da odpremo srce, ali pa oči, s katerimi lahko vidimo, kdaj bližnji potrebuje našo pomoč. Akcija Slovenske karitas Ne pozabimo nas spodbuja ravno k temu, da smo odprti za dobro tudi v postnem času.

© Slovenska karitas

Srbija, Bosna in Hercegovina, Albanija

Z zbranimi sredstvi v tej akciji bodo pomagali državam v jugovzhodni Evropi, predvsem v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter Albaniji. »Ljudje so se na teh območjih znašli še v dodatni stiski, najprej jih je zelo prizadela epidemija, od katere se še niso dobro opomogli. Mnogi so izgubili delo. Prizadela jih je tudi 30-odstotna inflacija, zato je za nekatere hrana postala prava luksuzna dobrina,« je za naš radio povedala sodelavka Slovenske karitas Jana Lampe.

Jana Lampe v organizaciji številnih novinarskih konferenc Slovenske karitas
Jana Lampe v organizaciji številnih novinarskih konferenc Slovenske karitas © STA

Podeželje je zelo revno

»To so države, kjer ni takšne socialne varnosti, kot jo poznamo v Sloveniji. Sploh podeželje, ki je zelo revno. Na jugu Albanije obstajajo družine, ki v hiši nimajo električne napeljave in ogrevane vode. Otroci hodijo dobro uro do šole, do hiš pa se pride tako rekoč samo z oslom.«

© Slovenska karitas

Domača proizvodnja sadja in zelenjave

Poleg humanitarne pomoči so z akcijo Ne pozabimo 62 ženskam v Srbiji omogočili, da so vzpostavile domačo proizvodnjo sadja in zelenjave. S Strokovnjaki so se naučile tudi o e-marketingu in vodenju malih družinskih podjetij. »Ob koncu projekta so ženske s ponosom povedale, da so za približno 30 odstotkov povečale družinski proračun s svojo proizvodnjo.« Lansko leto so zbrali dobrih 148 tisoč evrov pomoči, ki so jo bili deležni posamezniki in družine z otroki.

Prisluhnite celotni oddaji.

Ne pozabimo
Ne pozabimo © Slovenska karitas

Oddaje
Oratorijska ladja na Suhorju (photo: Oratorij Suhor) Oratorijska ladja na Suhorju (photo: Oratorij Suhor)

Prava ladja na oratoriju na Suhorju

V polnem teku po vsej Sloveniji potekajo oratoriji in tako je bilo v začetku julija tudi na Suhorju. Bil pa je nekaj posebnega, saj so animatorji zgradili pravo ladjo.

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...