Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Partnerstvo je treba gojiti, sožitje se ne zgodi samo po sebi.  (foto: PixaBay)
Partnerstvo je treba gojiti, sožitje se ne zgodi samo po sebi. | (foto: PixaBay)

Jože Ramovš: "Kar delamo proti biološki naravi, je zaletavanje z glavo skozi zid."

Za sožitje | 14.03.2023, 21:00 Nataša Ličen

Partnerski vlogi v današnji družbi namenjamo veliko pozornosti. Kar pomeni, da je v preteklosti to področje škripalo. Ljudi je marsikaj bodlo, imeli so težave in zato se je močan tok razuma, razumevanja in hotenja začel usmerjati v reševanje partnerskih težav. To je dobro.

Jože Ramovš
Jože Ramovš © Izidor Šček

V sklopu rednih oddaj »Za sožitje«, ki jo ustvarjamo s prof. dr. Jožetom Ramovšem, vsak drugi mesec v torkovem večeru, smo marca izbrali pogovor o partnerstvu.
Dr. Ramovš: »Marec je posvečen praznovanjem spolnih vlog, začne se z mednarodni dnevom žena, proti sklepu meseca je praznik starševstva, Materinski dan, ki ni več samo praznik materinstva, ampak je v poudarku tudi očetovstvo, vmes pa je, včasih tudi bolj za hec, dan štiridesetih mučenikov. Praznovanja vedno nekaj pomenijo in povedo."

Biološka, moška ali ženska, narava je osnova. Družba nikoli nima samo dobro, vedno je polna tudi zmot, z dobrim pa jemljemo te zmote. Ravno biološka zmota je verjetno v družbi veljala najdlje.

Velike zmote se v človeštvu vedno pojavljajo.

"Vlogo moškega ali vlogo ženske imamo vsi ljudje. Vsi smo biološko ali moški ali ženska. Seveda, kot pri vsem v naravi, je tu ali tam kakšna anomalija, ko vloga biološko-genetsko ni tako jasno določena, vendar je to pri zelo zelo majhnem delu, morda pri promilu ljudi

Dve biološki naravi sta, ki pomenita steber in osnovo vsem ostalim vlogam, ki jih imamo v življenju.
Dve biološki naravi sta, ki pomenita steber in osnovo vsem ostalim vlogam, ki jih imamo v življenju. © PixaBay

V teku je zdrav tok enakovrednosti spolov in to je velika sreča.

»Že po zunanjosti imamo določeno spolno vlogo, ki pa je tudi psihološka, duševna. Duševnost je vedno zelo povezana s socialnim, s kulturo, z vzdušjem. Od rojstva naprej v psiho vsrkavamo vse tisto kar ljudje okrog nas čutijo, mislijo in delajo. Norme in pravila. Spolna vloga, ki jo imamo vsi, je v osnovi biološka. Če to zanikamo, kar se danes dogaja, je to anomalija, s katero gremo proti naravi. Kot je zanikanje narave, če možgane omamljamo in ti ne morejo dobro delovati ter se razvijati. Ljudje to počno od nekdaj, pri nas so se omamljali največ z alkoholom in še z ostalimi sto in sto drugimi stvarmi, tako kot drugod po svetu, toda ta zgodba se maščuje človeku, ki to dela in drugim.«


Biološki, psihološki in socialni spol je osnova, na katero se splača staviti, če se hočeta človek in družba dobro razvijati. Ne pa na njene zmote, kot je tudi tisočletna patriarhalnost. Velik odziv nanj je tudi feminizem.

Na partnersko pot se postavljajo različne ovire, kako krepiti odnos, da se ne odtuji? Dr. Ramovš v pogovoru naniza nekaj primerov in spodbud.
Na partnersko pot se postavljajo različne ovire, kako krepiti odnos, da se ne odtuji? Dr. Ramovš v pogovoru naniza nekaj primerov in spodbud. © PixaBay

»Trstenjak je ob vsakem močnem odzivu rad dejal, da je kot nihalo, ki nas, ko zaniha v drugo smer, požene predalač na drugo stran, takrat nismo v ravnovesju. Del feminizma je v dvajsetem stoletju vse do danes prevzel patriarhalno zmoto. Gre za biološki spor. Pri močnem odzivu ne gre za sodelovanje obeh spolov, za dopolnjevanje, za sinergijo različnosti, ampak gre za ali nadvlado ali pa za ignoriranje. Slednje je v sožitju še slabše kot nadvlada. Dokler se prepiramo imamo še nekaj priložnosti.«


Ignoriranje drugega spola ali nadvlada nad njim je zmota, ki traja še danes. Vendar je v teku zdrav tok enakovrednosti spolov in to je velika sreča. Biološka vloga je osnova za vse življenje.

Želja slehernega para, ki se poveže, je ostati skupaj. To zahteva delo in iskreno željo obeh.
Želja slehernega para, ki se poveže, je ostati skupaj. To zahteva delo in iskreno željo obeh. © PixaBay

V nadaljevanju pogovora smo se z dr. Jožetom Ramovšem osredotočili kako krepimo odnos, dobro sožitje med partnerjema, kako lovimo ravnotežje ob izzivih, ki jih življenje prinaša, da ne iztirimo in se ne oddaljimo.

Za sožitje
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...