Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Protestni shod upokojencev, ki ga pripravlja ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije. (foto: Bor Slana/STA)
Protestni shod upokojencev, ki ga pripravlja ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije. | (foto: Bor Slana/STA)

Bi lahko iz vrst upokojencev vzniknila nova stranka?

Spoznanje več | 13.03.2023, 09:06 Rok Mihevc

Shoda upokojencev, ki je bil že dvakrat, se udeleži vedno več ljudi. Kaj to pomeni in ali bi s tega lahko vzniknila nova politična stranka, smo v tokratni oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, povprašali dr. Janeza Juhanta.

Možnost obstaja

Verjetno obstaja tudi ta možnost, ocenjuje Juhant. »Vsaj nekateri odzivi vladajočih pa tudi bivših politikov DeSUSa in ljudi, ki so tam »vedrili«, ker niso bili zavzeti za upokojence, ker sicer do teh problemov upokojencev ne bi prišlo, tisti ljudje, ki govorijo zdaj, da se pač tukaj politizira, imajo v mislih, da se tega bojijo.« Gre preprosto za to, da se ljudje zavzamejo zase, za svoje pravice in to lahko po Juhantovem mnenju dolgoročno pelje v neko bolj čvrsto, ne samo protestno organizacijo.

Kot stanovska organizacija

Že zavzemanje za pokojnine, predvsem najbolj ranljivim, je korak v to smer, da se upokojenci organizirajo kot stanovska organizacija. »Ker je žal treba tudi reči, da gospod Sušnik in drugi niso naredili ustreznih korakov, da bi se upokojensko življenje, predvsem najbolj ranljivih, izboljšalo, zato je takšna organizacija nujno potrebna.«

Dr. Janez Juhant
Dr. Janez Juhant © Tanja Dominko

"Ko nam gre za nohte ..."

Je pa Juhant opozoril, da se spremembe zgodijo samo tako, da se ljudje za to zavzemamo. »Mi smo mogoče malo naivno v Sloveniji, dokler je šlo, smo bili komot in smo rekli, bo že nekako šlo. Ampak za spremembe se je treba zavzemati in ponavadi to naredimo takrat, ko nam gre za nohte, ko imamo težave. Hvala Bogu, da je vendarle prišel ta čas in da kakor je žalostno, da ta vlada ne odgovarja interesom ljudi, je ravno s tem spodbudila takšno organizirano delovanje, ki bo vlado spodbudilo, da bodisi naredi ali odstopi in da prostor drugim.« Prav je, da se slovenski narod zbudi, je še v oddaji dejal Juhant, ki mu v celoti lahko prisluhnete v posnetku oddaje.

Z dr. Janezom Juhantom smo spregovorili tudi o aktualnem dogajanju na RTV, vojni v Ukrajini in tudi sinodalnemu srečanju v Pragi.

Spoznanje več