Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Plošči s skladbama 30 let in Barbara (foto: Matjaž Merljak)
Plošči s skladbama 30 let in Barbara | (foto: Matjaž Merljak)

Spomin na Dušana Porento

Glasba | 02.03.2023, 22:03 Matjaž Merljak Marko Zupan

V oddaji Ob radijskem ognjišču smo se spomnili skladatelja in aranžerja zabavne glasbe Dušana Porente, ki je v 91. letu starosti umrl pred dnevi. Zavrteli smo njegove: 30 let, Otroci morja, Barbara in Na Beneškem. Predvajali pa smo tudi arhivska posnetka pogovora z njim.

Življenjsko pot glasbenika, skladatelja in aranžerja zabavne glasbe Dušana Porente (20. 8. 1932 - 25. 2. 2023) je najbolj zaznamovala izguba vida v zgodnjih najstniških letih. Oslepel je leta 1943, ko so se otroci igrali z vojaškimi bombami. Slučajnoje prišel mimo. Bomba je eksplodirala in postal je nedolžna žrtev.

Tako se je zelo zgodaj spoznal z Zavodom za slepo in slabovidno mladino, kjer se je med drugim učil tudi glasbo. Ker si klavirja doma niso mogli privoščiti, se je zadovoljil s harmoniko, a mu učenje na začetku ni šlo zlahka. Porenta je pisal glasbo za radio in televizijo ter kot skladatelj sodeloval na različnih festivalih.

Njegove skladbe so prepevala številna znana imena slovenske glasbe Berta Ambrož, Majda Sepe, Jožica Svete, Braco Koren, Meta Malus, Oto Pestner, Edvin Fliser in drugi.

Vsaka njegova skladba je drugačna od druge, najbolj pa je cenil tiste, ki so bile ustvarjene na mah.

Poleg glasbe za festivale, radio in televizijo, je svojo sled pustil tudi v narodnozabavni glasbi. Pisal je za Beneške fante, Ansambel Dorka Škaberneta in Ansambel Mihe Dovžana. Njegova glasbena pot je ubesedena v knjigi Ustvarjalnost ne pozna teme, Staneta Padežnika (2000), ki služi kot dokaz, da slepi in slabovidni ne poznajo ovir. 

V oddaji smo predvajali tudi odlomka iz arhivske oddaje Luč v temi 6. aprila 2004, v kateri se je z Dušanom Porento pogovarjala Sonja Pungertnik. 

Glasba
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...

O avtorju